Кандидатсвай онлайн

 • en
 • ru
 • Семинар „Методика на социолингвистичното изследване“ (1 декември 2023 г.)

  Видеозапис на събитието

  Програма на семинара


  На 1 декември 2023 г. екипът на Шуменския университет към Националната научна програма „Развитие на българистиката в чужбина” организира семинар на тема „Методика на социолингвистичното изследване“. Домакини на това събитие бяха Лабораторията по приложна лингвистика „Аксела Лазарова“ и Центърът за докторанти на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

  За интереса към семинара свидетелстват 87-те участника, сред които имаше студенти, докторанти, постдокторанти, асистенти, доценти, професори, учители от 7 страни (България, Германия, Италия, Китай, Румъния, Русия, Словения, Сърбия, Украйна).

  В това издание на цикъла семинари по приложна българистика беше представена методиката на социолингвистичното проучване. Във връзка с това като лектор беше поканена проф. д.ф.н. Красимира Славчева Алексова от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тя е знаково име в българската социолингвистика и председател на Управителния съвет на Международното социолингвистическо дружество “Акад. Михаил Виденов”.

  Семинарът премина в изключително динамична атмосфера. Проф. Алексова изключително професионално представи спецификите на социолингвистичните проучвания, но не изолирано и теоретично сухо, а като ги вплете в контекста на най-значимите български и световни приноси в тази област. Особено полезна се оказа и дискусията, с която се финализира събитито. Бяха поставени за разискване сериозни проблеми, свързани с съвременната езикова ситуация в България.

  Публикувано на 11/12/2023