Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en
 • Шуменският университет отбелязва 120 години от рождението на Панчо Владигеров

  На 13 март 2019 г. се навършват 120 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров – една бележита личност в нашата национална култура. Роден в Цюрих, той прекарва своето детство в Шумен и за него това са 11 щастливи години, които съдбовно го свързват с града.

  Във връзка с годишнината, катедра „Музикална естетика, музикално възпитание и изпълнителство“ организира национална кръгла маса „Творческото наследство на Панчо Владигеров: минало, настояще, бъдеще“ за студенти, докторанти и постдокторанти. Тя ще се проведе на 13 и 14 март 2019 г. в Музеен комплекс „Панчо Владигеров“ – Шумен с участието на представители от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, Нов български университет – София и Шуменския университет.

  Шуменският университет „Епископ Константин Преславски” се гордее с факта, че в началото на ХХ век майката на композитора, д-р Елиза Владигерова е преподавала в Шуменското държавното девическо педагогическо училище, а днес актовата зала в Корпус 2 носи името на Панчо Владигеров.

  През месец май предстои още една проява на катедрата по повод годишнината от рождението на Панчо Владигеров – семинар за млади диригенти, в който ще вземат участие студенти от специалността „Педагогика на обучението по музика“ в българските университети и академии.

  Кулминация на честванията, организирани от община Шумен на 13 март, е концертът на Симфониета-Шумен от 18:30 часа в Драматично-кукления театър „Васил Друмев”. В него ще участват внуците на композитора – Александър и Константин Владигерови, Христо Попов и Стоян Янкулов – Стунджи. Диригент на спектакъла ще бъде Калина Василева. Във фоайето на театъра може да бъде разгледана и изложбата от документи и снимки „120 години от рождението на Панчо Владигеров”.

  Публикувано на 11/03/2019