Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • 21 май – Патронен празник на Шуменския университет

  По нетрадиционен начин беше отбелязан 42-рият Патронен празник на Шуменския университет – на открито, пред Ректората, с участието на много гости, преподаватели, студенти и служители.

  Ректорското шествие, предвождано от академическите инсигнии, беше посрещнато със студентския химн, а началото на празника беше сложено с поднасяне на венец пред Свитъка-паметник на Патрона – нещо, което се изпълнява за първи път в университетския церемониал. Както е известно, няма запазен спомен за образа на Константин Преславски – познаваме го единствено чрез словото му, затова на този паметник стои написаното от него в Учителното евангелие: “Търсете книгите, защото в тях ще намерите вечния живот”.

  Словото на Патрона прозвуча и в оригинал – студентката от втори курс „Български език и история” Гергана Георгиева прочете на старобългарски извадки от Учителното евангелие – произведение, което се нарежда сред върховите постижения от Златния век на българската литература.  Константин Преславски започва да го пише преди 1120 години. По този повод беше представена викторина между два отбора – студенти от първи курс „Българска филология” и ученици от СОУ “Йоан Екзарх Български”. Безапелационната победа беше за отбора на учениците – подготвени от Ива Симеонова, възпитаник на Шуменския университет и един от най-добрите учители по български език и литература. Представянето на Сияна Симеонова, Берна Христова, Василена Василева, Катерина Славова и Даниел Серафимов беше толкова впечатляващо, че ректорът на Университета проф. Маргарита Георгиева обяви, извънредно и  съгласувано по спешност с ректорското ръководство решение – всички ученици от отбора (при тяхно желание) ще бъдат приети в специалността “Българска филология”.

  В деня на Константин и Елена играят нестинарите. Затова и специални гости-нестинари за празника на Шуменския университет бяха единадесетокласниците от хореографските паралелки на СОУ “Сава Доброплодни”, ръководени от  Георги Георгиев и Виктория Русева.

  След последните изпълнения на Академическия хор, започна спортният празник с богата програма, подготвена от Катедрата по теория и методика на физическото възпитание и спорт.

  Както всяка година по това време, в ранния следобед беше сложено началото на Епископ-Константиновите четения във Факултета по хуманитарни науки. Този път те преминават под надслов „Памет и спомен”. В тазгодишното издание на научния форум участват освен български учени и представители на един полски и три руски университети.

  Публикувано на 21/05/2013