Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en
 • 675 лева за 3-годишния Калоян

  675 лева събраха за 3-годишния Калоян Казаков от Шумен студентите от IV курс ПУНУП и IV курс НУПЧЕ с ръководител доц. д-р Йорданка Пейчева. Традиционната им предколедна изложба “Цветна магия” тази година бе с призив за съпричастност към момченцето. Десетки ги подкрепиха и си купиха сувенири и картички, изработени от студентите. Към каузата се присъединиха и учители и родители от Детска градина “Пролетна дъга”. Сумата е преведена в сметката на семейството.

  Калоян е с диагноза „Вторичен недоимък на лактаза. Нецелиакична глутенова непоносимост”. Когато навършва 1 година, майка му забелязва, че поведението му е различно от това на връстниците му – не говори, не обръща внимание на никого, не гледа в очите, не откликва при повикване. След прегледите от невролог и психиатър на Калоян е поставена и диагнозата „Генерализирано разстройство в развитието – детски аутизъм”.
  Майката на Калоян провежда консултация в Лив Хоспитал, Турция и получава оферта за лечение със стволови клетки. Стойността на 4 курса е 32 000 щатски долара.
  В началото на декември 2017 год. в дарителската сметка на Калоян има 15 200 лв. Необходими са още 37 800 лв.

  Публикувано на 17/12/2017