Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en
 • 7 ученически отбора ще участват в първото състезание по стеганография и криптография

  Първото в България състезание по стеганография и криптография за ученици ще се проведе утре в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. Началото е 10 часа, мястото – Музей на компютъра и лаборатория „Джон Атанасов” във Факултета по математика и информатика в Корпус 3.

  Заявки за участие са подали 7 отбора от по трима души от Средно училище „Панайот Волов”, Средно училище „Сава Доброплодни” и Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици „Н.Й.Вапцаров” в Шумен.

  Задачите в състезанието представляват последователност от забавни загадки, чиито отговори водят до финалният отговор. В тях по увлекателен начин са демонстрирани някои от базовите криптографски и стеганографски методи за скриване на информация, като субституционно и транспозиционно шифриране, текстова и визуална стеганография, шифриране с кодова книга и др.

  Всеки от участниците ще получи сертификат, а класиралите се на първите три места – медали и предметни награди.

  Състезанието е част от програмата на международния семинар по информационна сигурност ШУСТЕГ 2017, чието трето издание ще бъде открито утре в 9 часа в зала 309 на Корпус 1.

  Темата му е „Скриване на информация в он-лайн социалните мрежи (OSN)”. Тематичните направления са „Приложни аспекти на стеганографията и криптографията в мобилните комуникационни устройства”, „Тематично съдържание на учебни дисциплини за ВУЗ в областта на стеганографията и криптографията”, „Фирмени продукти за стеганографията и криптографията”, „Безопасност в он-лайн социалните мрежи”.

  Публикувано на 20/09/2017