Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Отборът на ПЕГ „Н.Й.Вапцаров” е победител в олимпиадата по езикова култура

  Отборът на ПЕГ “Никола Й. Вапцаров”-Шумен е победител в олимпиадата по езикова култура за ученици и студенти, която се проведе днес в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. Тя бе организирана от Катедрата по български език по повод 11 май – Деня на Шумен. На откриването присъстваха зам.-ректорът доц. д-р Стефка Калева, деканът на Факултета по хуманитарни науки проф. д-р Веселин Панайотов, ръководителят на Катедрата по български език проф. д-р Надка Николова и Юлияна Христова, експерт в община Шумен.

  В състезанието се включиха четири училищни отбора – от СУ „Йоан Екзарх Български”, СУ „Сава Доброплодни”, СУ „Панайот Волов” и ПЕГ „Н.Й.Вапцаров”, и един студентски.  Жури в състав проф. д.ф.н. Ивелина Савова, проф. д-р Добрина Даскалова и Катерина Петрова, главен редактор в БНР-Радио Шумен, оценява представянето им.

  Единайсетокласниците от ПЕГ „Н.Й.Вапцаров” Жени Каракашева, Лиляна Младенова, Екатерина Маджарова и Анатоли Колев и техният ръководител Светлозар Георгиев си тръгнаха с купата на виртуозите. Специални награди – ваучери за книги, получиха Жени Каракашева, Лиляна Младенова и Анатоли Колев, които са постигнали максимален брой точки на теста.

  Купата на академиците спечели СУ “Йоан Екзарх Български” с ръководител Ива Симеонова, като Магдалена Панайотова също получи индивидуална награда.

  Купата на отличниците е за СУ “Панайот Волов” с ръководител Цветослава Герговска, като Елис Айханова и Тонислав Троев от отбора също бяха наградени за отлично представяне.

  Купата на грамотните получиха представителите на СУ “Сава Доброплодни” с ръководител Катя Белчева, а на книжовниците – отборът на Шуменския университет с ръководител Станислава Теофилова.

  Публикувано на 11/05/2018