Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Абсолвентите на Факултета по хуманитарни науки получиха дипломите си

  Общо 246 абсолвенти, от които 174-ма бакалаври, се разделиха днес с преподавателите си от Факултета по хуманитарни науки и положиха клетвата на възпитаник на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”.

  На церемонията по промоция на абсолвенти в Аулата на Университета присъстваха зам.-ректорът доц. д-р Константин Константинов и деканът на ФХН проф. д-р Веселин Панайотов и заместниците му доц. д-р Светла Неделчева и доц. д-р Тодор Тодоров.

  „За мен това е вълнуващ ден, в който виждам плода на нашите усилия, но и тъжен, защото се разделяме с приятели. Искам да знаете, че не сте завършили провинциален университет, защото провинциализмът е състояние, което ние сами си създаваме. Напротив нашият университет е едно от елитните висши училища, което е дало на България дипломати, политици, председател на Народното събрание, журналисти, писатели, редактори. Нека тези личности бъдат винаги пример за Вас! Обичайте работата си. Когато работите със сърце, винаги ще имате успехи! Никога не оставяйте наученото да изчезне от Вас. Бъдете активни, за да се осъществите като личности!”, приветства абсолвентите деканът на ФХН проф. д-р Веселин Панайотов.

  От името на випуск 2017 благодарности отправи Станислава Попова, ОКС бакалавър, специалност Българска филология:

  „Искам да изкажа благодарността си за това, че на мен бе оказана честта да говоря от името на Випуск 2017. И днес, както и преди 4 години, стоейки в тази зала, аз и моите колеги изпитваме смесени чувства – малко страх от бъдещето, малко вълнение от новото начало, ентусиазъм, може би и мъничко тъга, но и сигурност, получена от натрупаните през годините знания. Сигурност и увереност, че можем да се справим с редизвикателствата, стоящи пред нас.

  Сега е моментът да благодаря от името на всички свои колеги на тези, допринесли най-много за нашия напредък – това са всички преподаватели от Факултета по хуманитарни науки. Нашите преподаватели са тези, които са ни дали най-големия тласък, за да станем знаещи, можещи специалисти, съвестни и отговорни хора, които са готови да отдадат времето и усилията си в името на науката и професията.

  Уважаеми преподаватели, благодарим Ви за това, че ни предадохте любовта към хуманитаристиката, научихте ни да се борим за това, което искаме, благодарим Ви за това, че ни направихте конкурентноспособни специалисти, можещи и искащи да развиват хуманитарните науки в съвременната сложна социокултурна среда. Вие поддържахте искрата на любовта ни към науката и ни помогнахте да открием какви сме и какви искаме да бъдем вбъдеще.

  Скъпи колеги, всички ние през годините, прекарани във ФХН, трупахме знания, умения, незабравими спомени и приятели. Най-ценното, което ще остане за нас, са приятелствата, които се надяваме да запазим завинаги, и спомените – спомени от забавни ситуации по време на лекции и упражнения, спомени от изпити, от писане на курсови работи, реферати, от изготвяне на презентации и проекти.

  А днес дойде моментът отново да прекрачим прага на един от най-авторитетните университети в България, но този път в обратната посока, и да влезем в живота, за да започнем да използваме всичко, което сме взели от тук. Вярвам, че всеки един от нас ще успее с труд и упоритост, с борбен дух и търпеливост, да се реализира професионално. Ние с Вас сме бъдещите специалисти на нашата страна, затова е необходимо да се стремим към все по-високи постижения, да искаме и даваме много от себе си, да бъдем целеустремени и да носим интелектуалната енергия и вдъхновението в себе си, защото както гласи известната китайска поговорна”Знанието е съкровище, което ще преследва своя собственик навсякъде”.

  По време на тържеството бе връчена за четвърти път наградата „Проф. д.и.н. Рашо Рашев”, учредена от семейството на световноизвестния учен. Тази година за постиженията си бе отличен Георги Тодоров, специалност „Археология”.

  Публикувано на 07/12/2017