Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en
 • Дискусия за мотивацията да станеш учител се проведе в Шуменския университет

  Студенти и преподаватели от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” участваха днес в двучасова дискусия на тема „Мотивацията да избера професията учител” с министъра на образованието и науката Меглена Кунева. На срещата присъстваха доц. Мария Фъртунова, директор на дирекция „Висше образование” в Министерството на образованието и науката и зам.-ректорите на Шуменския университет проф. Наталия Витанова и доц. Стефка Калева.

  „Да се говори за педагогически специалности тук е съвсем естествено, защото това е началото на вашия университет. Вярвам във Вас и Вашите преподаватели и в инстинкта на народа ни да се съхранява чрез образование”, така започна разговора си със студентите министър Кунева. Тя изнесе тревожните данни, че средната възраст на педагозите в училище е 52 години, 42 процента от учителите са над 50-годишни, а едва 6 на сто – на възраст под 29 години. „В следващите поне две десетилетия в България трябва да мислим за учителите, защото те заслужават подкрепа, и трябва да им подадем ръка, за да измъкнат нацията напред. Педагогиката е специалност в беда, на която държавата трябва да даде нещо повече, за да се изравни с други специалности, затова я направихме приоритетна”, заяви министър Кунева. Тя коментира държавните гаранции за реализиране в личен и социален план – увеличението на учителските заплати с 10 %, заплащане на битови и транспортни разходи на учители в районите, където те не достигат.

  Студентите поставиха конкретни въпроси на министър Кунева. Коментирани бяха аргументите за и против професията учител, само заплащането ли е критерий за избор на професия, съдържанието на учебниците, разпределението на часовете в учебната програма, иновативните методи за преподаване, възможността за 6-месечен стаж веднага след завършване на висше образование, възнагражденията на асистентите в различните университети.

  Доц. Фъртунова обяви, че от летния семестър на учебната 2016/2017 година студентските стипендии ще бъдат завишени от 120 на 150 лева, като долният праг също се увеличава от 50 на 80 лева. Тя информира още, че индивидуалната награда, която всеки ректор може да присъжда на изявени студенти, се увеличава от 200 на 300 лева.

  Публикувано на 07/10/2016