Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en
 • ru
 • Добрин Панайотов бе удостоен със званието Почетен професор

  Академичният съвет на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ удостои музиканта Добрин Панайотов със званието Почетен професор (Professor honoris causa) за огромния му принос за издигане на духовния живот в Шумен и утвърждаването на традиционното фолклорно изкуство у нас и в чужбина през последния половин век. Решението на Академичния съвет е по протокол № РД-05-10 от 27 май 2022 година.

  Вълнуващият момент по обявяването му пред обществеността се състоя на 21 юни 2022 г. в края на юбилейния концерт-спектакъл „Моят път“ по повод 75 години от рождението на Добрин Панайотов. Пред пълната зала на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен ректорът проф. д.и.н. Георги Колев връчи на Панайотов плакет и почетна грамота.

  В концерта участваха Симфониета-Шумен, ансамблите за народна песни и танци „Шумен“ и „Мадара“. Акцент в програмата бе изпълнението за първи път на Българска рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров в аранжимента на Добрин Панайотов за цигулка и оркестър за народна музика.

  Добрин Панайотов е роден през 1946 г. в семейството на стар шуменски род. Музикалното му образование започва в детската музикална школа в Шумен и в музикалното училище във Варна. По-късно учи в Музикалната академия в София и Музикалната академия „Менделсон-Бартолди“ в Лайпциг, Германия. През 1975 г. се дипломира там със специалностите цигулка-оперно-симфонично дирижиране, композиция и педагогика. Изявява се като диригент, концерт-майстор и солист на престижни сцени в Германия. Лауреат е на десетки конкурси. Свири на 16 музикални инструмента, като основният е цигулката.

  През 1978 г. е назначен за главен диригент на ансамбъла за народна музика на Българското национално радио и ръководи оркестъра почти десет години – от 1978 до 1986 г. и от 1988 до 1990 г. Два пъти е печелил конкурс за диригент на хора на БНР „Мистерия на българските гласове“. Докато е бил главен диригент на представителния фолклорен ансамбъл към Комитета за радио и телевизия, в Златния фонд на БНР са записани и запазени големи шедьоври на фолклорната музика. Добрин Панайотов е създател на дуета-солисти на БНР семейство Йовка и Слави Бойчеви от Шумен.

  През 1979 г. е поканен от община Шумен да основе Ансамбъла за народни песни и танци „Шумен“. Високият му професионализъм и умело подбраният му творчески екип извеждат ансамбъла в първите редици на музикално-танцовите състави в страната. От 1990 г. маестро Панайотов живее в Германия, но връзките му с родния край не са прекъсвали и до днес. В Манхайм създава музикалните училища „Панайотов“. Основава българска православна църковна община „Света Петка Търновска“. Освен диригент на хора, той е и председател на църковното настоятелство. През този период от време Панайотов помага на много българи за лечението им в Германия с лични средства и дарителски акции.

  За цялостния си принос за издигане равнището на културния живот на региона през 2017 г. Общинският съвет в Шумен го удостои със званието Почетен гражданин. След церемонията по връчването му, на 12 май 2017 г., маестро Панайотов се срещна с участниците в V-ия студентски конкурс за хорови диригенти „Златната палка“, организиран от Педагогическия факултет на Шуменския университет в рамките на Епископ-Константиновите дни.

  Публикувано на 22/06/2022