Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Документална изложба „Антарктида – българската ледена приказка”

  Шуменският университет заедно с Българския антарктически институт и Художествената галерия „Елена Карамихайлова” представят документална изложба по повод 25 годишнината от първата експедиция с българско участие в Антарктида:

  Изложбата разказва в образи и документи българската история на изучаването на ледения континент.  В 60 пана хронологично и тематично е представено българското присъствие на Антарктида от 1987 г. (когато с инициативно писмо на тогавашния главен асистент в Софийския университет Христо Пимпирев, е поставено началото) до наши дни.

  Изложбата проследява пътя от идеята за експедиция до най-южната част на планетата до нейната реализация, далеч надхвърлила първоначалните намерения..

  Уникални фотографии на участници в експедициите представят първите стъпки, работното ежедневие, свободното време и трудностите, които съпътстват изучаването на материка. Всичко това се случва сред неповторимата природа на ледения континент. 

  Официално откриване ще се състои на 1 ноември, (петък) от 17.30 ч. в Художествената галерия „Елена Карамихайлова”, 1 етаж.

  На събитието ще присъства и председателят на Българския антарктически институт проф. д-р Христо Пимпирев.

  Публикувано на 28/10/2013