Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Елена Ташева спечели Голямата награда на Националния студентски литературен конкурс

  Елена Ташева от Софийския университет „Свети Климент Охридски“ спечели Голямата награда на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“ – издаване на книга от Университетското издателство „Епископ Константин Преславски“. Финансовото обезпечаване на наградата е от община Шумен.

  Елена Ташева се представи в раздел Поезия. Тя е студент в I курс, магистърска програма „Литература, кино и визуална култура“. Участва за трети път в Националния студентски литературен конкурс, печелила е поощрение за стиховете си.

  40-то издание на конкурса бе закрито днес пред паметника на Иван Пейчев в Шумен. Присъстваха ректорът на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ проф. д.и.н. Георги Колев, началникът на общинския отдел „Култура“ Десислава Златева, лауреати на конкурса, почитатели на студентското творчество.

  Публиката определи за свой фаворит Емине Садкъ, от Великотърновския университет „Свети Свети Кирил и Методий“. Второкурсничката в специалност „Връзки с обществеността“ регистрира свои стихове за участие в конкурса, но в четенията представи проза, която й донесе наградата.

  Първата награда в раздел Поезия е за Лилия Кирилова Трифонова от Софийския университет „Свети Климент Охридски, III курс, специалност „Българска филология“.

  Журито в състав: Захари Карабашлиев, Пламен Дойнов и Петър Чухов, определи две втори награди в раздел Поезия. Те са за Александра Георгиева Христова от Софийски университет „Свети Климент Охридски“ и за Александър Юлиянов Николов от Великотърновския университет „Свети Свети Кирил и Методий“.

  Две са и поощренията – за Габриела Анатоли Манова от Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и Денис Айдън Нуф от Великотърновския университет „Свети Свети Кирил и Методий“.

  Първата награда за белетристика е за Светозар Ивайлов Иванов, докторант от Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

  Второто място е за Полина Петрова Иванова от Медицинския университет във Варна.

  Първа награда в раздел Критика не се присъжда. Журито определи две втори награди. Те са за Нели Йорданова Кирилова и за Александър Христов Христов, и двамата от Великотърновския университет „Свети Свети Кирил и Методий“.

  Националният студентски литературен конкурс „Боян Пенев“ се организира от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и Студентския съвет. Куратор на събитието тази година бе доц. д-р Юрий Проданов, председател на Общото събрание на Университета и ръководител на катедра „Журналистика и масови комуникации“.

  Публикувано на 21/05/2017