Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Х Международен есенен турнир по информатика

  В късния следобед на 21 ноември пристигнаха всички отбори, които ще вземат участие в X Международен Есенен Турнир по Информатика /IATI/.

  Ден по-рано организаторите на турнира посрещнаха първите участници от Армения. Това е дебютно участие на арменските джуниъри и синиъри. Техен  ръководител е Армен Андреасян – член на международния комитет на Европейската Младежка Олимпиада по Информатика /EJOI/.   Армения ще участва със състезатели и в двете възрастови групи – младша и старша.  Участниците, които ще се състезават при джуниърите са Александр Абелян и Емил Костанян, а при синиърите Самвел Андреасян, Нарек Бегларян и Давид Маргарян.  Ръководител на отборите е Армен Андреасян, който е член на международния комитет на Европейската Младежка Олимпиада по Информатика /EJOI/.

  Армен Андреасян пожела заедно с членовете на поверените му отбори да разгледат пазената в университетската библиотека в Шумен, уникална библия, написана на турски език с арменска графика. Предполага се, че предназначението на Библията е било за откъсната общност арменци – християни, говорещи на турски език. Година на нейното издаване съвпада с “арменския геноцид” по време на Първата световна война, когато в Османската империя са убити над 1 млн. арменци. От университета подариха на арменските участници дигитализирано копие на свещенната книга.

  Втори пристигна старшият национален отбор на Швейцария, чието участие в IATI също е дебютно. Ръководители на отбора са Паскал Сомър и Мартин Чиков – бивш възпитаник на Школа „А&B“.

  По време на днешната екскурзия децата и техните ръководители посетиха националния историко-археологически резерват „Мадара“. След като разгледаха серията обекти с религиозно, културно и военно предназначение и основния символ на резервата, скалния барелеф – Мадарският конник, участниците се отправиха към Шуменския университет. Там те тестваха компютрите и сърварите за утрешното състезание.

  Надпреварата ще започне на 23 ноември 2018 г., точно в 08:00 ч., в компютърните зали на университета. Междувременно ръководителите на отборите ще вземат участие в работен уъркшоп, който ще стартира в 10:00 ч., в зала 309 на ШУ “Епископ Константин Преславски”.

  Публикувано на 22/11/2018