Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Хорът на Шуменския университет спечели овациите на фестивалната публика в Благоевград

  От  15 до 18 април в Благоевград се проведе Осмият международен фестивал „Среща на студентските хорове”. Във фестивала участваха 10 студентски хорови формации. Концертите се проведоха в голямата зала на току-що открития Студентски център в новия кампус на Американския университет, както и в Руския културен център в София.

  Академическият хор на Шуменския университет с диригент Юлияна Панова се представи достойно в заключителния концерт на фестивала.  В програмата бяха включени класически и съвременни хорови произведения, православни песнопения и обработки на български фолклорни песни.

  Младата публика, изпълнила залата на Студентския център, изключително радушно посрещна изпълнението както на православното песнопение „Достойно есть” с автор Христо Атанасов, който в момента следва магистратура в Шуменския университет, така и на съвременното хорово произведение “The moon is distant from the sea” с клавирен съпровод на доц. Меглена Апостолова. А бурната реакция на публиката и перфектното изпълнение на трите заключителни песни – „Баба Минковца” на Александър Морфов, „Изповед” на композитора Петър Крумов, и „Дили до” от Кирил Стефанов даде основание на проф. Христо Кротев – директор на фестивала – да заяви, че въпреки краткия си творчески път, хорът на Шуменския университет е направил сериозна заявка за място сред най-добрите български хорови колективи. Единадесетата по ред сценична изява в двугодишната история на състава бе оценена много високо и от присъстващите университетски преподаватели и деятели на хоровото изкуство.

  В рамките на фестивала се проведе и научна конференция на тема: “Съвременното студентско и младежко хорово изкуство – проблеми, достижения, тенденции”, в която с доклади участваха гл. ас. Юлияна Панова и Христо Атанасов.

  Публикувано на 22/04/2013