Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Майски празник в Педагогическия факултет

  Ден след патронния празник на Шуменския университет, в Педагогическия факултет започна серия от събития, с които преподавателите и студентите се включиха в тазгодишните ХХ Епископ-Константинови дни във висшето училище.

  На 22 май с традиционната годишна изложба на специалност “Педагогика на обучението по изобразителни изкуства” тържествено беше открита галерия “Университетска” в централното фоайе на Корпус 2. Инициативата за нейното създаване е на проф. Валери Чакалов.

  Пространството отдавна се използва за подреждане на изложби – на шуменските студенти, на техните преподаватели, на гостуващи известни художници, но никога досега не е било специално оборудвано и мислено като обособена картинна галерия.

  Проф. Чакалов успя да постигне и учредяването на наградата “Розалина Трутман” за творчески постижения на студенти в областта на визуалните изкуства. Наградният фонд от 700 лева е любезно предоставен от швейцарската фамилия Truttmann, като ежегоден приз за студентско творчество. Това е една благородна кауза в подкрепа на студентската общност за нейното свободно художествено изразяване и творческо израстване. Наградата беше официално обявена по време на откриването на галерията, а нейните първи носители са:

  • за графика – Вяра Черкезова, трети курс,
  • за живопис – Илияна Борджиева, четвърти курс,
  • за скулптура – Магдалена Лечева, четвърти курс,
  • за графичен дизайн – Ирина Георгиева, трети курс.

  Гости на събитието бяха ректорът на Шуменския университет проф. Маргарита Георгиева, зам.-ректори, декани, представители на Община Шумен, преподаватели и студенти.

  Следващата проява в деня на Педагогическия факултет беше изложба на студенти от специалност “Педагогика на обучението по техника и технологии” – всяка година те демонстрират своите умения в изработката на различни кулинарни изделия, на предмети от дърво и метал.

  В традиционния си концерт студентите и преподавателите от специалност “Педагогика на обучението по музика” тази година почетоха паметта на проф. Венета Вичева – предстои и именуването на зала в Корпус 2 в памет на незабравимия учител. В музикалната проява взеха участие изявени инструменталисти и певци, както и академическият хор на Университета.

  В рамките на Епископ-Константиновите дни преподавателите от Педагогическия факултет проведоха и пътуващ семинар Белград – Будапеща – Виена.

  Публикувано на 22/05/2013