Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • In Memoriam ТОДОР КОЛЕВ

  На 15 февруари, след тежко боледуване, почина легендарният български актьор Тодор Колев.

  Тодор Колев е роден на 26 август 1939 г. в Шумен. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ Кръстьо Сарафов. Актьорската му кариера преминава през театрите в Смолян, Шумен и Пловдив, както и през столичните “Сълза и смях” и Театър “София”. Връх в театралната му кариера е знаменитата роля в “Човекоядката” от Иван Радоев на сцената на театър “София” през 70-те години. Огромната популярност му донасят ролите в над 30 игрални филма. сред които са “Топло”, “Двойникът”, “Господин за един ден”, “Опасен чар”.

  Телевизионен водещ и шоумен, страстен музикант, певец и автор на песни, носител на много национални и международни награди. Наричат го с обич “българския Чарли Чаплин”.

  В началото на 90-те години на миналия век Тодор Колев е депутат от Съюза на демократичните сили в Седмото Велико народно събрание, както и съветник по културните въпроси в посолството на България в Отава, Канада.

  Преподава дълги години в НАТФИЗ “Кр. Сарафов”. От 1992 г. е доцент.

  През 2002 г. Шуменският университет го удостоява с най-високото си почетно звание – Доктор хонорис кауза на Шуменския университет.

  Академическата общност скърби и изказва съболезнования на близките
  Публикувано на 15/02/2013