Кандидатсвай онлайн

  • en
  • ru
  • Международен ден на очарованието на растенията

    Шуменският университет „Епископ Константин Преславски” ще отбележи Петия международен ден на очарованието на растенията на 16 май 2019 г. с програма под мотото Никой не е по-голям от хляба“.

    Международният ден на очарованието на растенията се провежда под егидата на Европейската организация за растителна наука (EPSO), Брюксел, Белгия. Целта е да се привлекат колкото се може повече хора по света, очаровани от растенията и ентусиазирани от важността на приложението им в голям брой области. В България инициативата се подкрепя от Агробиоинститута на Селскостопанска академия, Биологическия факултет на СУ „Свети Климент Охридски и от Факултет по природни науки на Шуменския университет.

     

     

    ПРОГРАМА

     

    1. Откриване на Пети международен ден на очарованието на растенията – 2019 в Шуменския университет – 16 май, 10.00-10.15 ч.

    Описание: Представяне на инициативата „Пети международен ден на очарованието на растенията – 2019“. Представяне на програмата, с която Шуменския университет ще участва в инициативата.

    Участници: Деканското ръководство на ФПН, преподаватели, студенти, гости, медии.

    Място на провеждане: зала 202.

    1. Научен семинар „От зърното до хляба“ – 16 май, 10.15-12.00 ч., 13.00-15.00 ч.

    Описание: Участие с доклади и постери по всички теми, свързани с историята, настоящето и бъдещето на зърнопроизводството за хляб, хлебни, макаронени и сладкарски изделия; място в кухнята на различни народи; информация за традиционни и нетрадиционни растения, от които може да се приготвят; традиции и обичаи, в които се използват; използване на добавки към брашното за хляб – предимства и недостатъци; нетрадиционни приложения на хляба и др. Докладите и постерите, представени на научния семинар, ще бъдат издадени в специален сборник, който ще бъде публикуван в електронен формат от Университетското издателство.

    Участници: Зърнопроизводители; представители на фирми за търговия със семена за посев, зърно или препарати за растителна защита; производители на хляб, хлебни, макаронени и сладкарски изделия; преподаватели; учители; студенти; ученици.

    Размерите на постерите са 70 см широчина и 100 см височина.

    Място на провеждане: зала 202.

    Заявки за участие (участници и тема) се приемат до 1 май на е-maild.zahariev@shu.bg

    1. Изложба „Минало, настояще и бъдеще на хляба, хлебните и сладкарските изделия“ – 15 и 16 май

    Описание: Представяне на исторически данни за хляба и растенията, от които се приготвя (включително археологически находки); как се е приготвяло брашно и хляб в древността (видове мелници, изпичане в каменни пещи); хлебните и сладкарските изделия в менюто на царете; хлебните и сладкарските изделия в различните национални кухни; хлябът в народните традиции и обичаи; разнообразие от хляб, хлебни и сладкарски изделия днес; как ще изглежда хлябът на бъдещето?

    Участията са разделени в две секции:

    1. Секция „Постери“
    2. Секция „Рисунки“

    Награждаването на победителите в конкурса ще бъде на 16 май от 16.30 ч.

    Участници: Зърнопроизводители; представители на фирми за търговия със семена за посев, зърно или препарати за растителна защита; производители на хляб, хлебни, макаронени и сладкарски изделия; преподаватели; учители; студенти; ученици. Участниците във всяка секция са разделени в следните групи: 1. Ученици до 8 клас, 2. Ученици до 12 клас, 3. Студенти, 4. Възрастни.

    Размерите на постерите са 70 см широчина и 100 см височина.

    Място на провеждане: 2 и 3 етаж на Корпус 1.

    Заявки за участие (участници и тема) се приемат до 1 май на е-mailj.dimitrova@shu.bg

    1. Литературен конкурс „Най-вкусният хляб“ – от 1 април до 10 май.

    Описание: Конкурсът включва участие с есе или с кратък разказ по темата „Най-вкусният хляб“.

    Участията са разделени в две категории:

    1. Категория „Есе“
    2. Категория „Кратък разказ“

    Награждаването на победителите в конкурса ще бъде на 16 май от 16.30 ч.

    Участници: 1. Ученици до 8 клас, 2. Ученици до 12 клас, 3. Студенти, 4. Възрастни.

    Място на провеждане: Участието е с изпращане на есе или кратък разказ в посочения срок на е-mail. В рамките на една седмица журито на конкурса се запознава с произведенията и излъчва победителя във всяка категория.

    Заявки за участие (участници и тема), придружени от есе или кратък разказ, ще се приемат до 10 май на е-mailj.dimitrova@shu.bg

    1. Конкурс за най-вкусен хляб, хлебни и сладкарски изделия „Приготвено от мен“ – 16 май, 15.30-16.30 ч.

    Описание: Всички изделия, участващи в конкурса, трябва да са подготвени предварително.

    Участията са разделени в две категории:

    1. Категория „Хляб и хлебни изделия“
    2. Категория „Сладкарски изделия“

    Участници: 1. Ученици до 8 клас, 2. Ученици до 12 клас, 3. Студенти, 4. Възрастни.

    Място на провеждане: пред сградата на Ректората (при хубаво време) или във фоайето на третия етаж.

    Заявки за участие (участници и категория) се приемат до 10 май на е-mail: m.kaschieva@shu.bg

    1. Кулинарна изложба с дегустация за най-добър професионален производител „Мастър шеф на хлебните и сладкарските изделия“ – 16 май, 15.30-16.30 ч.

    Описание: Всички изделия, участващи в изложбата, трябва да са подготвени предварително. Участията са разделени в две категории:

    1. Категория „Хлебни изделия“
    2. Категория „Сладкарски изделия“

    Участници: Производители на хлебни изделия и производители на сладкарски изделия.

    Място на провеждане: пред сградата на Ректората (при хубаво време) или във фоайето на третия етаж.

    Заявки за участие (участници и категория) се приемат до 10 май на е-mail: m.kaschieva@shu.bg

    1. Презентиране на „Карлсберг България“ АД под мотото „Има ли течен хляб? Има разБИРА се!“ – 15.30-16.30 ч.

    Описание: Представяне на продуктовата гама на компанията.

    Място на провеждане: пред сградата на Ректората (при хубаво време) или във фоайето на третия етаж.

    1. Награждаване на победителите в обявените конкурси – 16.30-17.00 ч.

    Място на провеждане: пред сградата на Ректората (при хубаво време) или в зала 202.

    Публикувано на 04/04/2019