Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Международен есенен турнир по информатика ще се проведе в Шумен

  Деветият Международен есенен турнир по информатика (IATI) ще се проведе в Шумен от 23 до 26 ноември в Шумен. Състезанието се провежда по инициатива на Бисерка Йовчева и Емил Келеведжиев – председател на Националната комисия по информатика към МОН.

  Турнирът е единственото международно състезание по информатика, което се провежда за две възрастови групи – младежка (junior) – за ученици до 15.5 години и старша възраст (senior) – за ученици от гимназиална степен на средното училище.

  Организатори са община Шумен, Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“, Профилираната природо-математическа гимназия „Нанчо Попович“, Профилираната гимназия по механотехника, електроника, телекомуникация и транспорт „Христо Ботев“ и Школа А&Б.

  В състава на националните отбори ще бъдат двама шуменци – Иван Ганев – във втория отбор на България, старша възраст и Марин Йорданов в националната гарнитура, младша възраст.

  Тази година турнирът ще се проведе при засилен международен интерес, като отзвук от проведената през септември в София Първа европейска младежка олимпиада по информатика. Очаква се в турнира да участват над 200 състезатели от различни държави, сред които най-добрите в областта на този вид състезания – Русия, Румъния, Полша и др. Вече са регистрирани над 170 участници от 8 държави, като Румъния, Русия, Полша и България участват с официалните си отбори. Шумен е представен от два отбора в младша и старша възраст. В младша възраст ще се състезават Иван Борисов, Иван Смиленов, Сали Басри, Ферит Исмаилов, а в старша Виктор Върбанов, Ивайло Георгиев, Йордан Димитров и Петър Ангелов. Ръководител на двата отбора е Бисерка Йовчева

  Публикувано на 22/11/2017