Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Международен есенен турнир по информатика (IATI) 2019

  От 20 до 24 ноември 2019 г. Шумен ще бъде домакин на Единадесетият международен есенен турнир по информатика (IATI) 2019. Организатори са община Шумен, Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ и Факултетът по математика и информатика, а негов патрон е президентът на Република България Румен Радев. Председател на организационния комитет е д-р Бисерка Йовчева, преподавател в Шуменския университет.

  В тазгодишното издание участват 180 души от 9 държави в общо 51 отбора. В Шумен ще дойдат едни от най-силните школи в състезателната информатика. Сред участниците са представители на Русия, Румъния, Сърбия, Казахстан, Молдова, Армения, Украйна, България. За първи път ще гостуват информатиците от Азербайджан. Турнирът е единственото международно състезание по информатика, което се провежда за две възрастови групи – младежка (junior) – за ученици до 15.5 години, и старша възраст (senior) – за ученици от гимназиална степен на средното училище.

  На 22 ноември 2019 г. ще се проведе работна среща, на която ръководителите на отбори ще дискутират обучението по състезателна информатика. Форумът ще започне в 10:00 часа в зала 309 на университета.

  Награждаването на победителите в турнира е на 23 ноември 2019 г. в 19:30 часа в зала „Венета Вичева“ в община Шумен.

  Паралелно с IT надпревара ще се състои и 19-то издание на националният турнир по информатика.

  Публикувано на 15/11/2019