Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en
 • Международен симпозиум „Св. Св. Кирил и Методий и българският Златен век”

  Организатори на научния форум са Научният център „Преславска книжовна школа“ на Факултета по хуманитарни науки при Шуменския университет, Института за литература (Направление стара българска литература) към БАН и Община Велики Преслав. Събитието се провежда под патронажа на Президента на Република България.

  Научната програма на Симпозиума ще се открие в 10.00 часа на 1 ноември (петък) в зала „Тържествена” на Община Велики Преслав и ще продължи до 3 ноември (неделя). В нея ще се включат 63 участници от България, Русия, Словения, Полша, Македония, Дания. Научните заседания ще се поведат в две секции и една кръгла маса, посветена на Цар Симеоновия исторически сборник.

  Съпътстващата културна програма на Симпозиума включва две изложби, представени в Археологическия музей „Велики Преслав“: експозиция „Епиграфски паметници от манастира при с. Черноглавци“, подготвена от Археологическия музей „Велики Преслав“ със съдействието на Тодор Балабанов, и фотоизложба „Словото – съкровище на България“, експонирана от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

  Очаква се през втория ден на форума (събота) да пристигне президентът Росен Плевнелиев и да открие със слово първото следобедно заседание за деня от 13.30 ч.

  Публикувано на 31/10/2013