Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Национален конкурс „Места и памет – реални личности и истински истории“

  Победителите в националния конкурс „Места и памет – реални личности и истински истории“ ще бъдат отличени на 12 април 2019 г. Церемонията ще бъде в Дома на учителя в Шумен, а наградите връчва заместник-министърът на образованието инж. Таня Михайлова.

  Конкурсът се организира от Министерството на образованието и науката и е посветен на участието на български евреи във войните за национално обединение, както и на съдбата им в годините на Холокоста. Участваха ученици от VIII до XII клас от цялата страна, а до финала бяха допуснати 17 екипа.

  Първото място си разделят екипът на СУ „Христо Смирненски“ в с. Черноочене, област Кърджали, в състав: Октай Фикрет Етем, Кудрет Бирджан Давудов и Серкан Сали Бехчед; и екипът на СУ „Любен Каравелов“- гр. Варна, в състав: Антон Атанасов Маринов, Дарина Василева Цветкова, Константин Светославов Костов, Николета Василева Цветкова и Райко Николаев Райков.

  Двамата консултанти на екипа от варненското училище са свързани с Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Проф. д-р Росица Жечкова Ангелова-Георгиева е преподавател в катедра „История и археология“ на Факултета по хуманитарни науки на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, а Радослав Иванов Желев е възпитаник на Шуменския университет. През 2016 г. той завършва специалност „Български език и история“. Кариерата му стартира в СУ „Любен Каравелов“ във Варна, където е завършил средното си образование. През 2018 г. той стана носител на наградата на община Варна за „Млад учител“.

  Публикувано на 12/04/2019