Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en
 • Национален студентски литературен конкурс „Боян Пенев“

  Заради извънредното положение в страната тазгодишното издание на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“, организиран от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, се отлага.

  По този повод кураторът на конкурса доц. д-р Юрий Проданов отправи обръщение към приятелите и участниците в най-старата литературна надпревара у нас за студенти-творци:

  Скъпи приятели на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев,

  Уважаеми бъдещи участници в най-старата у нас литературна надпревара за академичната общност от цялата страна,

  Така или иначе 43-тият по ред Национален литературен конкурс ще се проведе.

  Но не тази година!

  С надеждата последната седмица на месец май 2021 година да бъде благосклонна към всички нас, отлагаме организацията и провеждането на очакваната от всички ни среща.

  До този момент литературният конкурс не се е провеждал само през 1997 година – отново, заради кризисна ситуация в страната.

  Наясно сме, че със съдействието на новите технологии можеше безпроблемно да осигурим организацията, вашето участие, журирането, класирането и награждаването на най-достойните сред вас. Така обаче, щяхме да пренебрегнем едно от най-важните условия в случването на това уникално литературно събитие – задължителното физическо присъствие на всеки един от участниците. За нас, организаторите, традициите трябва да са онова, което са. Неповторимата атмосфера на живото общуване, литературните четения пред публика, майсторските класове сред красивата природа на Шумен и околностите, трябва задължително да се изживеят.

  Литературата е споделено изживяване!

  И така, с много надежда и мъничко тъга си казваме: „Довиждане до май 2021 г.!“

  Сигурни сме, че тази неочаквана пауза ще допринесе за вашите успешни бъдещи литературни начинания. Да не забравяме, че всяко принудително мълчание винаги е последвано от вдъхновено проговаряне. Още повече, че следващата година е юбилейна за Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и всички изяви през нея ще бъдат посветени на 50-годишнината му.

  С пожелания за добро здраве и вдъхновение!

  До следващата ни среща!

  Публикувано на 22/04/2020