Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en
 • Национална универсиада 2021

  Над 1000 участници от 20 университета се включиха в Национална универсиада 2021, която се проведе в Стара Загора. Те се състезаваха в 13 вида спорт. В престижния форум участва Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ с представители в спортовете лека атлетика, баскетбол 3 х 3 – жени, баскетбол – мъже, волейбол – мъже, тенис на маса – мъже и жени, волейбол – мъже и плуване.

  Резултатите на нашите участници са отлични. Най-добрата лекоатлетка Димана Захариева отново се представи блестящо. Тя бе безапелационна в коронната си дисциплина дълъг скок и грабна златото с постижение 5,33 м. В скока на височина стигна до сребърен медал, а заедно с Антоанета Атанасова, Зорница Нейкова и Снежана Грудева в щафетното бягане 4х100м, спечели второ място. В скока на дължина участва и Антоанета Атанасова, която постигна пети резултат. Благодарение на тези добри постижения, четирите атлетки спечелиха купа за трето място в скоковете, шесто място при жените и седмо място в общото комплексно класиране.

  Отборът по 3 х 3 баскетбол бе съставен от опитните състезателки Татяна Гатева, Албена Бачкова, Сюлюбе Мехмедова и Анна Цветкова. В групите те не допуснаха загуба и се класираха за финалната четворка, но не успяха да спечелят медали и се класираха четвърти. В състезанието за далечна стрелба Сюлюбе Мехмедова спечели второ място.

  Мъжкият отбор по баскетбол, след оспорван полуфинал с УНСС, играха за трето място със СУ „Свети Климент Охридски“.  С убедителна победа с 94 на 50 те спечелиха бронзови медали и купа за трето място. Това беше последно състезание за капитана Веселин Георгиев. Останалите медалисти Симеон Георгиев, Никола Николов, Йоан Йоргов, Теодор Димитров, Мартин Стефанов, Росен Иванов и Пламен Алексиев обещаха нови медали на следващите състезания.

  Традиционно добро представяне в турнира по тенис на маса. Денислав Денев, Атанас Росенов, Павел Цолов и Ивелин Добрев завоюваха купа и бронзови медали за трето място в отборното класиране. Пенка Стоянова и Пламена Великова останаха на крачка от медалите и се класираха на четвърто място. По двойки Росенов – Цолов и Денев –Добрев донесоха още два медала за третите си места в състезанието по двойки.

  За първи път в състезанията по волейбол – мъже участва отбор от университета. Купа и трето място е отлично постижение за Костадин Стойков, Мирослав Градинаров, Светослав Арнаудов, Ангел Павлов, Данаил Милушев, Иван Сяров, Живодар Иванов, Красимир Костадинов, Веселин Стоилов, Янчо Янчев и Румен Илиев.

  В състезанията по плуване също дебютира наш участник. Виктор Желязков успя сам да извоюва седмо място в крайното класиране, като постиженията му са четвърти на 50м бруст, седми на 100м бруст и шести на 50м свободен стил.

  Водач на делегацията бе ръководителят на „Катедра ТМФВ и спорт” проф. д-р Стефан Базелков, с треньори доц. д-р Теодора Симеонова, пр. д-р Янко Янков и ст. преп. д-р Мартин Базелков.

  Публикувано на 31/05/2021