Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Научно-образователен семинар „Паметни места на руската история и култура в Шуменския регион“

  На 12 декември 2017 г. в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” се проведе научно-образователен семинар на тема „Паметни места на руската история и култура в Шуменския регион”. Семинарът се проведe с подкрепата на фонд “Русский мир” и е част от спечелен научно-образователен проект. Организатори са Центърът по русистика и Катедрата по руски език.

  Основната цел на събитието беше да се запознаят участниците с паметните места от руската история в Шуменския регион, както и със събитията в града, които са непосредствено свързани с руската история и култура през ХIХ и ХХ век. В семинара участваха повече от 50 души, сред които университетски преподаватели, учители по руски език от страната, докторанти, студенти, изучаващи руски език, ученици от СУ „Сава Доброплодни“ в Шумен, любители на руската култура, представители на обществени организации.

  Преподавателите от Катедрата по руски език представиха пред аудиторията изключително интересни доклади. Модератор на семинара беше проф. д-р Валентина Аврамова, директор на Центъра по русистика в Шуменския университет.

  В първия доклад на проф. В. Аврамова „Руските места в Шуменския регион“ бяха хронологично представени факти за връзките и взаимодействието между руснаци и българи в Шуменския регион от XIX век до наши дни. Аудиторията беше запозната със сведения за генерал В. Г. Мадатов, генерал А. Д. Столипин, генерал С. Д. Белокопитов. Проф. Аврамова изложи интересни факти и фото и видеоматериали относно Руски паметник, паметника на ген. Мадатов, иконата на Св.Св. Кирил и Методий, а също така и за гастролиралите много руски актьори, режисьори и певци в Шумен. Любопитен факт е, че на сцената на бившия летен театър през 1976 г. е гастролирала и мега звездата Алла Пугачова.

  В доклада на проф. д-р Е. Стоянова и проф. д-р Р. Ангелова беше представена историята на създаването на руската гимназия в Шумен и изключително важната ѝ роля в културно-образователните традиции на града. Проф. Ивайло Петров се включи с разказ за живота и творческата дейност на писателя Гайто Газданов, който е завършил руската гимназия в Шумен. Елена Станева, учител по руски език в СУ „Сава Доброплодни“ представи кратък авторски филм за руската гимназия, а нейните възпитанички Мария Ожерелиева и Есра Ридван прочетоха своите есета, посветени на любимото училище.

  Проф. Христо Трендафилов говори за руските учени в областта на хуманитаристиката, които са почетни доктори на Шуменския университет – сред тях са видни учени като акад. Александър Михайлович Панченко, проф. Виктор Василиевич Бичков и проф. Борис Андреевич Успенски.

  В края на семинара студентката Симона Кирова от I курс АЕРЕ и Веселина Душанова от магистърска програма ЕОТБ представиха интерактивна разходка из града по туристическия маршрут „Паметни места на руската история и култура в Шумен“. Всички участници получиха сертификати.

  Публикувано на 13/12/2017