Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en
 • Нестандартен научен център отбелязва годишнина

  В края на седмицата в Шуменския университет тържествено ще бъде отбелязана 25-годишнината от създаването на Научната лаборатория за изследване на екстраординарни феномени.

  В 10.00 часа на 12 декември (петък) в Актовата зала на Педагогическия факултет ще се съберат изследователи, сътрудници и феномени (хора с екстраординарни способности и възможности), съпричастни към дейността на лабораторията през годините.

  Научният център е създаден на 2 февруари 1989 г. от доц. д-р Йорданка Пенева, а от 6 март 1991 г. получава статут на самостоятелно научно-изследователско звено в Шуменския университет. Създаването му бележи един от първите  опити в България изследването на екстраорoдинарните феномени (полтъргайст, екстрасенс и пр.) да бъде поставено на научна база.

  Лабораторията включва експерти от различни области на науката – физици, химици, биолози, археолози, историци, филолози, лекари и пр. Целта е чрез т.н. интердисциплинарни изследвания да се установи потенциалът на феномените и областите, в които те проявяват своите необикновени способности.

  През  научния център преминават за изследване стотици феномени. Най-известният от тях е Вера Кочовска. След посещението на работна група от японски учени и телевизионен екип, присъстващ на експериментите в лабораторията в Шумен, Вера Кочовска е поканена за изследване в Япония.

  Десетки са проучванията на специалистите от лабораторията на терен. Сред най-известните от тях са експедицията до село Ключ, където екипът установява, че нашумелите в медиите „посещения от НЛО” са резултат от изключително необичайно оптическо явление, породено от специфичните особености на района. Други, отразени широко в медиите, са наблюденията върху „Полтъргайста от Дибич” и „Полтъргайста от Пордим”.

  Изключителен интерес представляват експериментите, които са част от разследвания на правораздавателните органи, а едно от най-важните направления в дейността на Лабораторията са наблюдения и експерименти, свързани с областта на здравеопазването и алтернативните форми на лечение, осъществявани под лекарски контрол. 

  Публикувано на 11/12/2014