Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en
 • Новата академична година започна с водосвет и клетва на първокурсниците

  Новата академична учебна година 2017/2018 тържествено бе открита днес в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Събитието събра заедно студенти, преподаватели и служители във висшето училище, много приятели и съмишленици. Сред гостите бяха Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, областният управител проф. Стефан Желев, зам.-кметът на община Шумен Найден Косев, председателят на Общинския съвет в Шумен проф. Борислав Беджев, деканът на Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ полк. проф. д-р инж. Сашо Евлогиев, директорът на Филиала към Медицинския университет-Варна проф. Соня Тончева, нотариус Ася Асенова, член на настоятелството на Университета, омбудсманът Иван Капралов.

  Тържеството започна с водосвет, отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Архиереят поздрави всички преподаватели и студенти и изтъкна голямото значение на хората, които носят вярата в себе си. На тържественото събитие присъстваха духовници от град Шумен: ст.ик. Димитър Николов, архиерейски наместник в град Шумен, и ик. Красимир Капитанов.

  Ректорът проф. д.и.н. Георги Колев обеща на първокурсниците, че ще получат добро и престижно образование, нови приятелства, но и нови отговорности. “Не забравяйте университета, от който сте излезли и носете с чест и достойнство името възпитаник на Шуменския университет”, призова проф. Колев и откри официално новата учебна година.

  „В продължение на няколко десетилетия Шуменският университет се утвърди като авторитетен учебен и научен център. Пожелавам ви успешен старт, творчески дух и много енергия, за да продължите най-добрите традиции на университета като територия на знанието и науката“, се казва в поздравителния адрес от кмета на община Шумен Любомир Христов.

  „Последователен е Вашият стремеж да работите за модерно образование и наука, успешно да си партнирате с бизнеса и аз съм убеден, висшето училище ще продължи да развива потенциала си, който е неразривно свързан с бъдешето и устойчивото развитие на нашия регион“, поздрави академичната общност областният управител на област Шумен проф. Стефан Желев.

  „Новите предизвикателства на времето пред висшите училища, като малък брой зрелостници, нежелание за изучаване на природонаучни дисциплини, изправят университетските преподаватели пред необходимостта да проявяват гъвкавост и мобилност, да бъдат добри мениджъри, да успяват да запалят у младите хора любопитството към науката и желание за това знание. Академическата Ви общност е доказала категорично своите успехи при подготовката и усъвършенстването на кадри, които с получените знания и умения се реализират като педагози и учени на пазара на труда““, обърна се към присъстващите деканът на Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ полк. проф. д-р инж. Сашо Евлогиев.

  Приветствие към присъстващите отправи доц.  д-р Юрий Проданов, председател на Общото събрание на университета и ръководител на катедра „Журналистика и масови комуникации“: „Днес Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ започва новата и поредна учебна година. Днес припомняме, че оттук, от тези земи нашият стремеж към познание започна с учениците и последователите на първоучителите Светите братя Кирил и Методий и Плисковско-Преславската книжовна школа. Продължи с упоритата отдаденост на просметителите възрожденци Сава Доброплодни, Добри Войников, Васил Друмев, първите учителски събори през 1871 година и педагогически курсове след Освобождението, та до годините, в които Шуменският университет стана един от петте класически университета в България.

  И отново ще се позова на словото на Епископ Константин Преславски, който казва: Сега вървя в дирите на учителите.

  Скъпи студенти от първи курс. Запомнете едно – дори когато проправяме нови пътища, ние винаги вървим в дирите на учителите. Защото има една проста истина – те са ни научили да вървим, така както някога вашите майки и бащи са държали ръката ви при вашите първи стъпки.

  През вратите на този университет, както вас за първи път, са прекрачвали студенти, които после са се превръщали в добри учители и преподаватели, държавници и политици, научни работници, признати специалисти в своята област на познанието.

  Но тук запомнете още едно – успехите и провалите са си лично ваши. Те са във вас и от вас в голяма степен зависи на кое от двете ще дадете възможност да се прояви. Времето, което ви очаква в аудиториите на университета може да бъде придобито съкровище, но може да бъде и изгубено в ленност. От вас зависи какво и как искате да се случи.

  И не вярвайте, когато някои ви говори за малки университети и провинция. В днешния глобален свят и летяща със скоростта на светлината информация центърът на света е точно там, където сте вие. От вас зависи да обърнете очите на хората към себе си. Просто го направете.

  И още нещо. Бъдете здрави. Създавайте приятелства. Най-безценният капитал, освен знанията, които ще придобиете тук, са хората, на които ще можете да се обадите след години. Ще се радваме, ако сред тези хора сме и ние – вашите преподаватели.

  В края на думите си днес, отново ще се позова на словото на Епископ Константин Преславски, който казва: „Да получа сила и мъдрост от тебе, защото ти даваш на достойните сила“.

  Бъдете достойни и добри хора! Бъдете здрави! Станете и бъдете част от огромната академична общност на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

  Своите колеги-студенти поздрави и Елица Станачкова, III курс специалност „Медицинска химия“: „Не позволявайте на нищо и никого да ви сломи и продължавайте напред и нагоре към успеха.
  Пожелавам ви приятни и незабравими студентски години“.

  По традиция първокурсниците положиха академична клетва.

  Публикувано на 11/09/2017