Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en
 • Откриха XXIV международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников”

  Изпълнители и почитатели на хоровото изкуство откриха снощи XXIV международните детско-юношески хорови празници „Добри Войников”, чийто домакин е Шумен. Изданието тази година е посветено на 45 години от създаването на хоровите празници и 85 години от рождението на проф. Венета Вичева – виден български диригент и общественик, основател на специалността „Музикална педагогика” в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” и носител на почетното звание  Доктор хонорис кауза на висшето училище.

  Ректорът на университета проф. д.и.н. Георги Колев изпрати поздравителен адрес до организаторите и участниците в празниците, в който се казва: „Приветствам Ви за вдъхновението и усърдието, с които 45 години поддържате духа и традицията на хоровото изкуство. Поздравявам Ви за ентусиазма, обичта и съпричастността, с които откривате таланта и увличате децата на България да се посветят на великото изкуство музика”.

  В тридневната програма участват детски хор „Бодра песен” при ЦПЛР-ОДК-Шумен с диригент Деница Узунова, детски хор „Властареле орастиеи” от румънския град Орастие с диригент проф. Петру Ели, детски хор „Добри Христов” при ЦПЛР-ОДК-Варна с диригент Галина Станишева, хор „Детска китка” при ЦПЛР-ОДК от Пловдив с диригент Яна Делирадева, вокален ансамбъл „Фортисимо” от Бургас с диригент Милена Добрева. Сред представилите се в първата концертна вечер бе смесеният хор „Дарина Лада” с диригент проф. Наталия Сегеда от  украйнския град Мелитопол. Хорът е към Държавен педагогически университет „Богдан Хмелницки”, с когото Шуменският университет има договор за сътрудничество.

  На концертната гала вечер на 8 април от 18 часа в Драматично-кукления театър „Васил Друмев” ще бъде връчена статуетката за диригентско майсторство „Проф. Венета Вичева”. Тогава ще се представят хор „Сава Доброплодни” при СУ „Сава Доброплодни”-Шумен с диригент Христина Костадинова, вокален ансамбъл LES BELLES при Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” в Пловдив с диригент Николета Енева и девическият хор „Аурин” при музикално училище Кодай в град Кечкемет, Унгария, с диригент Ласло Дураник.

  Празниците ще завършат с изпълнение на сборен хор от всички участници и Държавна филхармония-Шумен с директор Станислав Ушев. Те ще представят световната премиера на Кантата „Синьо небе от мечти” за хор и симфоничен оркестър. Музиката е на Амброж Чопи, текстът – на Мария Костадинова. Диригент – Амброж Чопи.

  Организатори на събитието са Министерството на образованието и науката, Националният дворец на децата, Българският хоров съюз, Балканският хоров форум, Община Шумен, ЦПЛР-Обединен детски комплекс-Шумен.

  Публикувано на 07/04/2017