Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Памет за Добри Войников

  Студенти от ІІІ курс Българска филология, с подкрепата на Студентския съвет и под  ръководството на  доц. д-р Надка Николова, се включиха в традиционното поклонение на шуменски културни институции пред гроба на Добри Войников във Велико Търново.

  Събитието беше посветено на 180-годишнината от рождението и 135-годишнината от смъртта на заслужилия възрожденски деец. Освен представители на Шуменския университет, пред гроба на именития шуменец се поклониха и поднесоха венци и цветя представители на Община Шумен, на Народното читалище „Добри Войников-1856“ и на Регионалния исторически музей.

  „Войников мощно се вписва в грандиозния процес на Българското възраждане не само като обикновен просветител, а и като революционер на духа. Словото му е актуално и въздействащо и днес, във времето на тежка духовна криза“ – изтъкна в словото си пред участниците в поклонението проф. д-р Кина Вачкова, председател на Славянското дружество в Шумен.

  Студентите от Факултета по хуманитарни науки посетиха и историческия Петропавловски манастир, свързан с последните дни на Добри Войников.

  Публикувано на 17/04/2013