Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Патронният празник на Университета

  Съобразено с усложнената епидемиологична обстановка и забраната за масови прояви, Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ отбеляза днес Патронния си празник – Деня на светите равноапостолни Константин и Елена, по различен начин. За първи път почитането на приноса и святото дело на нашия патрон епископ Константин Преславски не се състоя в присъствието на настоящи и бивши студенти, преподаватели, служители и гости.

  Тържеството бе открито с церемония по издигане на знамената пред Ректората. Д-р Марияна Петева, ръководител на Университетската библиотека“ издигна знамето на Република България.

  Валентин Борисов, студент IV курс, специалност Компютърна информатика и капитан на отбора по информатика, който спечели преди дни третото място в онлайн изданието на националната републиканска олимпиада по програмиране, издигна знамето на Европейския съюз.

  Проф. д.н. Христомир Христов, преподавател в катедра Химия на Факултета по природни науки, издигна знамето на Шуменския университет.

  Честта да водят ректорското шествие с жезъла и знамената на Университета тази година имаха Мартин Стоянов, II курс специалност Археология, Кристиян Кръстев, II курс специалност Системи за сигурност, и Меркан Мехмед, IV курс специалност Биология и химия.

  Ректорското ръководство изрази признателността на академичната общност, поднасяйки цветя пред Паметника-свитък. Валентина Кулева, IV курс, специалност Българска филология, ОКС бакалавър, представи на старобългарски език благослова на епископ Константин Преславски из „Учително евангелие“: „…Да послушаме и да се удивим на милостта и човеколюбието Божие – Той заради нас се преклони и слезе от небесата, за да се изчистят нашите души от грехове… Затова ни е сътворил, за да създаваме добро, а не лукавство и не завист – създадени сме, за да вършим добри дела…“.

  По-късно ректорът проф. д.и.н. Георги Колев и председателят на Общото събрание доц. д-р Юрий Проданов участваха в онлайн пресконференция с представители на медиите.

  „Нека си пожелаем изпитанието да направи мислите ни по-смирени, действията ни по-смислени, а духа ни по-силен и извисен. Приветствам Ви за устойчивостта и адаптивността към промените, за всеотдайността и търпението да приобщавате към науката младите хора и да пазите пламъка в словото на първоучителя дори и в предизвикателствата на електронната среда. Пожелавам Ви здраве и творчески успехи!“, поздрави колегията ректорът проф. д.и.н. Георги Колев.

  Поздравителни адреси до академичната общност изпратиха областният управител на Шумен проф. д-р Стефан Желев, председателят на надзорния съвет на „Алкомет“ АД и Doctor honoris causa на Шуменския университет Фикрет Индже, директорът на БНР-Радио Шумен Ангел Трайков, колективът на Частно училище “Джордж Байрон”-гр. Варна.

  Заради извънредното положение в страната от 13 март до 13 май, бе отложено връчването на ежегодната Награда на Ректора. То ще се състои на церемонията за откриване на академичната 2020/2021 година.

  Публикувано на 21/05/2020