Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en
 • Поетичен маратон

  Руският университет „Дружба между народите“ (РУДН), с който Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ има ползотворни партньорски отношения, провежда от днес до 2 декември редица събития за популяризиране на руската култура в редица страни в света, сред които Великобритания, Германия, Гърция, Испания, Италия, Китай, Португалия и България. В България програмата на мероприятията включва поетичен маратон, в който със своя изпълнителска интерпретация на стихове на руски поети участват ученици и студенти от четири града – София, Велико Търново, Пловдив и Шумен.

  В Шумен в конкурса за рецитатори днес се включиха 7 ученици от СУ „Сава Доброплодни“  под ръководството на г-жа Елена Станева – един от най-авторитетните учители-русисти в Шумен, и 20 студенти от различни специалности с руски език в Шуменския университет.

  Специалната награда на председателя на журито – Ирина Николаевна Гончарова–Вакуловская, преподавател в РУДН, психолог, дългогодишен телевизионен водещ в телевизионните канали ОРТ, РТР, НТВ, беше присъдена на ученичката от 12 клас Теодора Антова за изпълнението на творбата на Юлия Друнина „Зинка“.

  Първа награда получи студентът от III курс Руска филология с бизнес комуникация Николай Николов за изпълнението на стихотворението на А.С. Пушкин „Мадонна“. Второ и трето място заеха съответно студентката от II курс Приложна лингвистика Теодора Мерджанова за изпълнението на стихотворението „Синяя вечность“ на Г. Козловский и ученичката от 10 клас Есра Ридван за изпълнението на стихотворението „Мне нравится, что вы больны не мной“ на поетесата Марина Цветаева

  Публикувано на 29/11/2017