Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Празник за пролетното равноденствие

  На 20 март в Астрономическата обсерватория на Шуменското плато ще се проведе празник, посветен на пролетното равноденствие.

  Основен акцент ще бъдат наблюденията на Слънцето с два слънчеви телескопа (при ясно време). Освен това астрономическият екип на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” е подготвил презентации за видимото годишно движение на Слънцето и свързаните с това явления, както и интересни факти за слънчевата активност.

  Участниците в празника ще могат да разгледат обогатената експозиция във фоайето на Астрономическата обсерватория и да се запознаят с нейната история и оборудване.

  Атракция на празника ще бъде измерването на ъгъла на падане на слънчевите лъчи спрямо хоризонта на обед (в 12 ч. 14 мин.) чрез измерване дължината на сянката на вертикална пръчка (при ясно време). По такъв начин Студентското астрономическо общество на Шуменския университет, както и екипи на няколко гимназии и техникуми в Шумен, ще се включат в Международния експеримент на Ератостен за изчисляване дължината на земния меридиан.

  За удобство на учащите се сценарият ще се повтори от 11.30 ч. и от 14.30 ч.

  Публикувано на 14/03/2018