Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en
 • Преподаватели от Шуменския университет участваха във Фестивал за изкуства в Италия

  С награда за художествена фотография от Фестивала за литература и визуални изкуства La piazzetta  il  Ventennale се завърна проф. Евдокия Борисова от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. Фестивалът е едноседмичен и се провежда повече от 20 години в италианския град Салерно.

  Проф. Борисова спечели грамота и плакет за третото място в раздела за художествена фотография със своята фотография „Двойно щастие”.

  Журито е в състав: проф. Силвана Валезе (художник-керамик), проф. Антонио Каронити (скулптор) и проф. Джерардо Винциторе (художник) и лично президента на Фестивала проф. Елена Острика. Тяхната рецензия за наградената фотография е: „Doppia felicita или Двойно щастие е творба, в която художникът-фотограф чрез рамкиране  на избрания кадър подчертава героите в контражур. Емоционално и  с изрична чувствителност тук се акцентира върху значенията на триадата булка-майка-дете. Авторът изразява с изключителна яснота общочовешкото звучене на сюжета на работата като квалифицирано  послание на любов и радост, но и може би, преди всичко като призив на майката-природа и нейните вековечни дълбоки човешки ценности на живота.”

  Организаторите на фестивала La piazzetta  il  Ventennale са посветили специална вечер на творчеството на известния български и италиански поет и сатирик Румен Иванчев.  Поетическото му творчество за деца и възрастни е било представено от проф. Пламен Шуликов от Катедрата по журналистика и масови комуникации на Шуменския университет, който е главен редактор и рецензент на поетическата антология на Иванчев „Дръвче”.

  Публикувано на 18/06/2018