Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Престижни стипендии за петима студенти на Шуменския университет

  Отличените студенти и ученици със стипендии от фондация „Еврика” за изявени способности в науката и техниката за учебната 2015/2016 година са общо 47. Сред тях пет са от Шуменския университет. Така продължава една наложена през последните години тенденция – Шуменският университет остава второто (след Софийския университет) висше училище по брой стипендианти, като неговите студенти изпреварват с постиженията си колегите от Техническия университет – София, от Великотърновския, Благоевградския, Пловдивския и др. университети.

  Ивелина Стефанова (Педагогика на обучението по биология и химия) получава стипендия за постижения в овладяването на химията и химичните технологии на името на акад. Ростислав Каишев в размер на 2000 лева.
  Владислава Георгиева (Компютърни информационни системи), Мария Велизарова (Компютърни информационни системи), Дениз Еминов (Компютърни информационни технологии) и Сунай Акифов Алиев (спец. Компютърни информационни технологии) са носителите на стипендии от  китайската компания „Хуауей Технолоджис България”.

  Компанията е световен доставчик на решения в областта на информационните и комуникационни технологии. Тази година тя подкрепи четвърт вековното дело на фондация „Еврика“ да подпомага и стимулира израстването на млади таланти и осигури стипендии в размер на 1000 щатски долара всяка за подпомагане на десет талантливи студенти, доказали качествата и трудолюбието си в усвояване на знания и навлизане в науката. За четиримата шуменски студенти е осигурено двуседмично посещение на централата на фирмата в Китай. Те са поканени и да се включат в Международната програма за талантливи студенти Telecom Seeds For The Future.
  Церемонията по връчването на престижните отличия се проведе на 4 февруари в Националния политехнически музей в София.
  Ректорското ръководство на Шуменския университет посрещна с благодарност и признателност стипендиантите и организира специално събитие в тяхна чест.

  Публикувано на 04/04/2016