Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Приключи тридесет и шестото издание на Националния студентски литературен конкурс Шумен-2013

  От 17 до 19 май Шуменският университет беше център на студентското литературно творчество. Под сенките на старите дървета в двора на Ректората – необичайно и провокиращо – се проведе тридесет и шестият конкурс за поезия, белетристика, критика и книга, сътворени от автори – студенти. Представители на 11 висши училища взеха участие в творческата надпревара.

  Фестивалната среща тази година започна с изненада, поднесена от шуменските студенти-художници. По свой начин те казаха “Добре дошли” на участниците, като нарисуваха върху опънат найлон техните силуети и така запечатаха в ярки цветове началото на Конкурса. Колегите им музиканти също оставиха своя отпечатък в творческата атмосфера.

  Първият ден традиционните четения започнаха с белетристични текстове, след което пред участниците и гостите беше представена поетическата антология “За Шумен”, съставена от  12 автори, носители на награди от Националния студентски литературен конкурс и от фестивала „Нова българска драма” (авторски прочит). Отец Николай Петков, доктор на Катедрата по журналистика и масови комуникации на Шуменския университет, разказа за своя роман “Стадионът на старата госпожа”, с който стана носител на “Наградата на Шумен” за култура за 2013 г. в раздел “Литература”.

  Акцентът през втория ден беше дискусията на тема „Литературата в днешната социална и политическа ситуация” с модератор Стоил Рошкев (член на журито) – писател, поет и журналист (БТА, БНР, БНТ), носител на първа награда за поезия Шумен-1997, през 2011 г. излиза четвъртата му книга – „Няма такъв булевард. Посткомунистически разкази“.

  Основните въпроси в дискусията бяха: власт и литература; съдбата на поезията, наратива, драмата, литературната наука; канали за разпространение на литературата; литературата в литературното образование.

  След литературните четения в останалите направления, през втория ден беше представена и стихосбирката „Аритмия в три октави” на Тони Теллалов. Носител на наградата за поезия Шумен-2002, първа награда за разказ Шумен-2003, редактор и съставител на редица поетични книги, литературни сборници и алманаси, член на Съюза на българските писатели и на Дружеството на писателите – Шумен. доктор по социална педагогика в Шуменския университет, автор на пет стихосбирки.

  Третият ден започна с майсторски клас на писателя Пламен Дойнов (член на журито) – поет, драматург, литературовед, член на Управителния съвет на Сдружението на българските писатели, основател на Авторски литературен театър, преподавател по литература и творческо писане в Нов български университет. През 2012 г. удостоен с Националната награда за поезия „Иван Николов“ и новоучредената Награда за нова българска поезия „Николай Кънчев” за стихосбирката „София-Берлин“ – появила се след десетгодишното поетично мълчание на автора.

  Журито взе следното решение за присъждане на НАГРАДИ-2013 в Националния студентски литературен конкурс.

  В направление поезия
  • Първа награда – Ивайло Динев, Софийски университет
  • Втора награда – Ралица Димитрова, Шуменски университет  (носител на същата награда  и от 2012 г.)
  • Втора награда – Иван Белитков, Софийски университет
  В направление БЕЛЕТРИСТИКА
  • Първа награда – Генади Бакалов, Технически университет – София
  • Втора награда – Мануела Русева, УНСС
  (любопитна подробност – авторите си разменят местата в класирането спрямо миналата година)
  В направление КРИТИКА 
  • Първа награда,  Наградата за критика “Боян Пенев” на Шуменския университет – не се връчва
  • Втора награда  – не се връчва
  • Поощрителна награда –  Павел Яначков, Нов български университет
  • Поощрителна награда –  Ахмед Куйтов, Великотърновски университет
  За КНИГА
  • Наградата на Община Шумен се връчва на Димитър Манолов, Софийски университет,  за стихосбирката му „Човек от хартия”
  • Награда на публиката – Иван Белитков, Софийски университет
  Публикувано на 19/05/2013