Шуменски университет "Епископ Константин Преславски"

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Проф. д-р Надежда Драгова навършва 90 години

  На 18 февруари 2021 г. изтъкнатият литературовед и писател проф. д-р Надежда Драгова навършва 90 години.

  Проф. Драгова е завършила Софийския университет „Свети Климент Охридски“ през 1952 г. През 1966 г. постъпва в Института по балканистика при БАН. Специалист по старобългарска и възрожденска литература, с интереси в балканистиката и културологията, писател, драматург, лектор в университети в Берлин, Белград и Букурещ. При създаването през 1971 г. на Висшия педагогически институт в Шумен, по-късно Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, е поканена за преподавател по съвместителство в катедра „Български език и литература“ и допринася за укрепване на самостоятелното висше училище, утвърждаването на авторитета му и израстването на десетки местни специалисти. В периода 1990-1995 г. ръководи катедра „Литература“ на шуменската Алма Матер. Проявява научни интереси, свързани с дейността и проблематиката на Научен център „Преславска книжовна школа“.

  Заради ограниченията, свързани с епидемията от COVID-19 в световен мащаб, юбилеят й тази година ще бъде отбелязан по нестандартен начин. Проф. Драгова ще приема поздравления от 17:30 часа на 18 февруари в онлайн тържество чрез интернет-платформата zoom.us.

  Всички желаещи бивши и настоящи студенти и колеги биха могли да се присъединят към виртуалния празник и да й честитят и във фейсбук: https://www.facebook.com/events/1303405020032103

  Публикувано на 16/02/2021