Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Публична лекция „Изграждане и оценка на системи за физическа защита в атомни централи” в Шуменския университет

  Публична лекция и презентация на тема „Изграждане и оценка на системи за физическа защита в атомни централи” бяха изнесени в Шуменския университет „Епископ Константин Пресласки” на 3 ноември от Владимир Янков, ръководител сектор „Анализ и контрол на физическата защита“ в АЕЦ „Козлодуй“.

  Лекцията се осъществи по покана на катедра „Управление на системите за сигурност“ при Факултета по технически науки. Презентацията проследиха с интерес студентите и преподавателите от специалност „Системи за сигурност“.

  Лекторът представи основни моменти, касаещи националнотто законодателство в областта, както и препоръките на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за ядрена сигурност. Акцент бяха подходите за изграждане и оценка на системите за физическа сигурност на обекти от такъв тип, съобразени с наложения ограничителен режим от Закона за защита на класифицираната информация и естеството на ядрената ни централа, като стратегически обект за националната сигурност на страната.

  Специфичните лекторски похвати и атрактивният стил на поднасяне на информация провокираха много въпроси – свързани с общите възможности за предотвратяване на неоторизиран достъп до атомни централи и ядрени материали, цялостната организация на сигурността, проблемите, свързани с безопасността при експлоатацията на АЕЦ, с оглед на горчивия опит от авариите в Чернобил и Фукушима, както и предимствата страната ни да бъде уважаван член на „ядрения клуб“ на мирния атом.

  Преподавателите от катедрата дискутираха с Владимир Янков възможностите за бъдещо сътрудничество, част от които свързани с организиране на групови посещения на студенти до централата. Обект на коментари бе и активното използване на проект „Студентски практики“ на Министерството на образованието и науката.

   

   

   

  Публикувано на 04/11/2016