Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Работна среща за преподаването и подготовката на състезатели по информатика

  Работна среща по проблеми и въпроси в областта на преподаване и подготовка на състезатели по информатика се проведе на 22 ноември 2019 г. в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Тя е част от Международния есенен турнир по информатика и се организира за втора поредна година.

  50 преподаватели и лидери на отборите от 8-те страни, състезаващи се в XI-та IT надпревара, взеха участие в дискусията. Участниците във форума бяха поздравени от ректора на шуменския университет „Епископ Константин Преславски” проф. д.и.н. Георги Колев, декана на Факултета по математика и информатика доц. д-р Вежди Хасанов и зам.- кмета на община Шумен д-р Светлана Маркова.

  Модератор на уъркшопа и пръв докладчик бе Йелена Хаджи-Пуриц от Сърбия, която говори за подготовката на състезатели по информатика в младша възраст, а колегата ù Владимир Милованович за гимназисти и студенти. Зам.-ректорът на молдовския Тирасполски държавен университет проф. Анжела Глоба представи журнала, който са започнали да издават след първата работна среща по време на IATI 2018. Дина Зянгараева – експерт международни отношения от университета Инополис, говори за тамошната система за насърчаване на младежи и проектите, по които работят с колегите ù. Професор Николай Борисов говори за лятната школа по информатика, която организират в Казан, Русия. Професор Даниела Лица, директор на център за високи постижения Прахова-Плоещ, представи най-новото румънско състезание по информатика InfO(1)cup. В края на срещата гл. ас. д-р. Бисерка Йовчева представи предложение за подготовка на ученици в младша възрастова група, в рамките на три години на базата на спираловидния подход.

  Тази година IATI е под патронажа на Президента на Република България Румен Радев. Организатори на събитието са Община Шумен, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и Школа А&Б. Председател на организационния комитет на състезанието е Бисерка Йовчева. Партньори на проявата са Министерството на образованието и науката, Регионалното управление по образование-Шумен, Исторически парк-Неофит Рилски и Мусала-Софт.

  Публикувано на 22/11/2019