Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Шумен е домакин на Националния турнир по информатика „Джон Атанасов”

  XVI Национален есенен турнир по информатика „Джон Атанасов” ще се проведе от 25 до 27 ноември в Шумен. Паралелно с него за осма поредна година се организира международно състезание по информатика по формàта на международната олимпиада по информатика.

  Организатоир на изявите са Министерството на образованието и науката, Община Шумен, Регионалното управление на образованието, Шуменският университет „Епископ Константин Преславски” и Профилираната природоматематическа гимназия „Нанчо Попович”, Шумен. Турнирът ще се проведе под патронажа на кмета на Шумен Любомир Христов. Почетни председатели на организационния комитет са Ваньо Георгиев – директор на ППМГ, и проф. д.и.н. Георги Колев – ректор на ШУ, а зам.-кметът Найден Косев е председател на организационния комитет.

  Председател на журито е гл. ас. Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика на Българска академия на науките, а членове са преподаватели във висши учебни заведения и учители от страната.

  На 26 ноември от 8часа в компютърните зали на Профилираната природоматематическа гимназия „Нанчо Попович” и на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” ще се състезават:

  – в националния турнир по информатика – 222 ученици от IV до XII клас от 16 области – Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кърджали, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, София, Стара Загора, Хасково, Шумен и Ямбол. Съгласно регламента на националното състезание участниците са разпределени в 5 групи: група А (XI – XII клас), група B (IX – X клас), група C (VII –VIII клас), група D (VI клас) и група E (IV – V клас).

  – в международното състезание по информатика – 66 български ученици от група А и от група B, заявили участие и в двете състезания, и 75 състезатели от Гърция, Румъния, Русия, Република Татарстан (в състава на Руската федерация), Сърбия и Молдова.

  Два отбора на Шумен (по един за всяка от групите – младша и старша възраст) ще се включат в надпреварата за призови места в международното състезание.

  От област Шумен ще участват 26 ученици, които са възпитаници на НУ „Ил. Р. Блъсков“, ППМГ „Нанчо Попович”, СУ „Сава Доброплодни” и ПГПЧЕ „Никола Йонков Вапцаров”, които се подготвят по програмиране в Школата по математика и информатика „A&Б” – Шумен.

  Обявяването на резултатите, награждаването на най-добре представилите се и официалното закриване на състезанията ще се състои на 27 ноември от 9часа в концертната зала „Проф. Венета Вичева” на Община Шумен. На церемонията ще присъства ректорът на Шуменския университет проф. д.и.н. Георги Колев, който в петък от 16 часа ще се срещне с ръководителите на отборите.

  Публикувано на 24/11/2016