Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ откри новата учебна година

  С водосвет и тържествена церемония по приемане на първокурсниците в академичната общност Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ откри на 9 септември 2019 година новата учебна година. Гости на тържеството бяха областният управител на Шуменска област проф. Стефан Желев, председателят на Общинския съвет в Шумен проф. Борислав Беджев, председателят на Националното представителство на студентските съвети в Република България д-р Яна Вангелова, заместник-кметът по образование на Шумен д-р Найден Косев, председателят на Постоянната комисия по образование в Общинския съвет-Шумен Валентина Тодорова, общественият посредник на Шумен д-р Иван Капралов, нотариус Ася Асенова – член на настоятелството на университета.

  В началото на тържеството бяха поднесени цветя на признателност пред паметника-свитък с думите на патрона на висшето училище Константин Преславски „Търсете книгите, в тях е вечната истина“.

  Пред присъстващите бе представено първото знаме на Шуменския университет. Флагът е принадлежал на учителския институт “Доктор Петър Берон”. Той е открит в Шумен през 1919 г. със заповед на Министерството на образованието и тази година се навършват 100 години от този паметен момент.

  През 1964 година Институтът прераства във Факултет – филиал на Софийския университет “Свети Климент Охридски” и така преди 55 години се слага началото на висшето образование в Шумен. През 1971 година филиалът се преобразува в самостоятелно висше училище.

  От 2005 година най-старото знаме на Шуменския университет е реставрирано и заема полагащото му се почетно място в церемониала на Алма Матер.

  В церемонията по издигане на знамената участваха изявени студенти.

  Честта да издигне знамето на Република България имаше Сабина Василева – носител на наградата на Ректора на Шуменския университет за 2017 година, наградата на община Шумен за 2019 г. за изявен студент в областта на природоматематическите науки, награда на Фондация „Еврика“ за 2019 година и стипендия на името на академик Георги Наджаков за постижения в овладяването на знания в областта на физиката, стипендия на „Алкомет“ АД. Сабина Василева е завършила образователно-квалификационна степен бакалавър специалност Медицинска физика и радиоекология, а след броени дни й предстои държавен изпит в магистърска програма Медицинска физика, специалност Физика.

  Знамето на Европейския съюз издигна Светлин Трендафилов, магистър Педагогика на обучението по изобразителни изкуства, живопис. Носител на множество награди, сред които: Първо място в национален конкурс за живопис ,,Диря в морето” – Български професионален моряшки съюз (Варна) 2017г. ; Първо място в осми национален поетичен конкурс ,,Моето синьо лято 2017” – фондация ,,Астика” (Бургас) 2017г. ; Първо място в национален хумористичен конкурс ,,Първоаприлска патерица” – Младежки дом (Враца) 2018г. ;Първо място в XVI общински конкурс за карикатура „Смешното в училище в карикатури” – Младежки център ,,Захари Стоянов” (Добрич) 2019г.

  Знамето на Шуменския университет издигна Бюлент Бейтула – студент 4 курс Връзки с обществеността, носител на първата награда в раздел Публицистика в тазгодишното издание на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“ за текста си „Аз, циганинът, чужд на вас и на себе си“. Той бе публикуван във вестник „24 часа“ на 29 март 2019 година и бе прочетен от повече от 200 хиляди души и споделен от над 5 000 потребители на социални мрежи.

  Ставрофорен свещеноиконом Димитър, архиерейски наместник на Шумен, и отец Теодор отслужиха празничен водосвет за здраве и успешна нова учебна година. От името на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан те пожелаха благодатна и успешна нова учебна година.

  Студентите бяха приветствани от Ректора на Шуменския университет проф. д.и.н. Георги Колев. „Започваме учебната 2019/2020 година с 1 200 първокурсници в 48 специалности, редовна и задочна форма на обучение, в ОКС бакалавър и ОКС професионален бакалавър. Над 1 000 са студентите тази година в 75-те ни магистърски програми. Искам да поздравя всички колеги, всички студенти, но най-вече първокурсниците, защото това е техният ден. И да ги призова да бъдат отговорни не само към преподавателите, а и към родителите си. На добър час!“, пожела проф. Колев на присъстващите.

  Приветствие отправи и д-р Яна Вангелова, председател на Националното представителство на студентските съвети в Република България. Специални думи към първокурсниците поднесе и Елица Станачкова, 4 курс, специалност Медицинска химия. По традиция първокурсниците положиха академична клетва за принадлежност към Шуменския университет.

  Публикувано на 09/09/2019