Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Шуменският университет изпрати 1700 абсолвенти

  В навечерието на студентския празник – 8 декември, Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ изпрати абсолвентите си от випуск 2018. Церемонията по промоция на абсолвентите се състоя на 7 декември 2018 г. в зала „Арена Шумен“. За първи път в нея участвахат заедно завършилите висшето си образование в образователно-квалификационните степени бакалавър и магистър и от петте факултета на университета. От общо 1700 души над 700 облякоха тоги и положиха клетвата на абсолвента.

  Гости на тържеството бяха областният управител проф. Стефан Желев, заместник-кметът на община Шумен д-р Найден Косев, председателят на Общинския съвет на Шумен проф. Борислав Беджев, председателят на Общото събрание на Университета доц. д-р Юрий Проданов, омбудсманът на Шумен д-р Иван Капралов.

  Присъстващите бяха приветствани от ректора на висшето училище проф. д.и.н. Георги Колев: „Днес е вашият ден и не случайно избрахме да сме тук в тази прекрасна зала. Вие изминахте труден път. Изпълнихте всички изисквания на Закона за висше образование и правилниците на Шуменския университет, за да застанете тук и получите дипломите си. Днес е денят, в който трябва да благодарим и на вашите преподаватели, които и събота и неделя,  бяха неизменно до вас. Дълбок поклон и пред вашите родители и семействата ви, които бяха съпричастни към вашите тревоги и радости през целия период на вашето обучение.

  Да получите дипломите си днес носи радост, но то е и задължение. Вие трябва да докажете, че сте възпитаници на Шуменския университет, трябва да докажете вашите знания, умения и професионални компетентности. Да докажете вашата съпричастност и морални устои, че сте възпитаници един от петте класически университета в България. На добър час!“.

  От името на випуска към преподавателите и академическия състав се обърна Берна Христова, която завърши ОКС бакалавър в специалност Медицинска химия и е единственият пълен отличник от целия курс на обучение и държавните изпити от випуск 2018. „Ето ни днес тук – на финала на едно начало, поставено преди години. Краят на един път, изпълнен с лични трудности и емоции. Сега е моментът да благодаря от името на всички колеги на хората, допринесли най-много за нашите успехи. Обръщам се към вас, скъпи преподаватели. Благодарим ви, че през годините на нашето обучение бяхте неотлъчно до нас и се превърнахте в наши духовни наставници и дори приятели. Благодарение на вас ние днес сме по-самоуверени, знаещи и можещи. Скъпи колеги, най-ценното, което ще остане за нас, са приятелствата, които се надявам да запазим завинаги. На всички, които сте тук в тази залата от сърце желая да бъдете обградени от хора, които вярват във вас, които ви подкрепят безусловно. Не позволявайте на никого да подценява вашите качества, знания, умения. Не спирайте да работите за себе си“, сподели Берна Христова.

  Публикувано на 10/12/2018