Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en
 • Стартира Националният студентски литературен конкурс „Боян Пенев”

  Четиридесето издание на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев” – Шумен 2017, стартира днес. Негов домакин и организатор е Шуменският университет „Епископ Константин Преславски”. В исторически план това е първият студентски литературен конкурс в България, който започва през 1974 г. като среща на студентските литературни кръжоци в София, Велико Търново, Свищов и Шумен.

  65 студенти от 15 университета се регистрираха за участие тази година. Творбите им ще бъдат оценявани от жури в състав: Захари Карабашлиев – белетрист и драматург, главен редактор на издателство „Сиела”, Петър Чухов – автор на поетически и прозаически текстове, с над 10 издадени книги, доц. Пламен Дойнов, писател и литературен критик, преподавател в Нов български университет.

  Творците се състезават в три категории – поезия, белетристика и критика. Те се борят и за наградата на публиката. Голямата награда на Конкурса е издаване на книга от Университетското издателство „Епископ Константин Преславски”, финансово я обезпечава община Шумен.

  При откриването на конкурса участниците бяха поздравени от ректора на Университета проф. д.и.н. Георги Колев и зам.-кмета на община Шумен Найден Косев.

  За историята на конкурса и студентското творчество в България говори проф. Христо Трендафилов. През 1978 г. той е първият носител на наградата за критика „Боян Пенев”, връчва му я Дора Габе. „Всеки един учен – от асистента до професора, трябва да чете поезия. Метафорична поезия. Защото с метафорите раздвижват научното си съзнание”, сподели пред студентите проф. Трендафилов.

  Днес своята дебютна стихосбирка „Възможности” ще представи Валентин Славеев, носител на Голямата награда на конкурса за 2016 г.

  В 20 часа Пламен Дойнов ще представи книгата на Петър Чухов „АДdicted” с редактор Марин Бодаков и художник Кирил Златков, издадена от ИК „Жанет 45”.

  Утре конкурсът продължава с поетически пленер „Писане от натура” с модератор Петър Чухов в Двора на кирилицата в Плиска и манастира „Свети Панталеймон” във Велики Преслав.

  От 16,30 часа е поетическият двубой между Георги Гавраилов и Ралица Красимирова, със секунданти Анна Лазарова и Антоний Димов.

  На 21 май в 10 часа е началото на дискусията „Литературата – памет и (ли) паметник” с модератори Пламен Дойнов и Захари Карабашлиев. Нейн домакин ще е Радио Шумен.

  В 11.30 часа е награждаването на лауреатите в конкурса пред паметника на Иван Пейчев.

  Публикувано на 19/05/2017