Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en
 • Студенти от Факултета по хуманитарни науки на семинар във Велико Търново

  На 27 март студенти от специалностите Археология, История, История и български език и История и география проведоха във Велико Търново семинар на тема “Българският парламентаризъм”.
  Семинарът е традиционен и е свързан с изучавания материал по специалност Нова българска история, но този година преминава под знака на честванията по повод 135 годишнината от приемането на Търновската конституция.
  Студентите разгледаха част от забележителностите на старопрестолния Търновград и посетиха музея “Възраждане Учредително събрание”, където се докоснаха до автентични експонати от работата на Учредителното събрание и първото Велико Народно събрание, избрало княз Александър I Батенберг.

  След това участниците в семинара се преклониха пред гроба на Добри Войников (1833 – 1878 г.), роденият в Шумен виден български възрожденец – учител, драматург, общественик и журналист, музикален и театрален деец, основоположник на българския театър, пръв български режисьор и автор на театрални пиеси. По време на Руско-турската война (1877 – 1878 г.) е управител на сиропиталище в Търново, където умира от тиф. Погребан е в Лясковския манастир “Св. св. Петър и Павел”.
  През 1874 г. митрополит Иларион Макариополски отваря в същия манастир, първата българска семинария и за неин управител (ректор) е назначен друг шуменец – Васил Друмев (епископ Климент). В семинарията завършват бележити учени като проф. Васил Златарски, Петър Ников, Димитър Цухлев, Юрдан Трифонов, Иван Трифонов, проф. Боню Ценов и др.
  Семинарът се организира от Катедрата по история на Факултета по хуманитарни науки и бе воден от проф. Росица Ангелова.

  Публикувано на 31/03/2014