Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Студенти от Шуменския университет участват в международна кампания за търсене и проследяване на астероиди

  Студенти от специалностите „Астрономия”, „Физика”, „Астрономия и метеорология” и „Медицинска физика и радиоекология” на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” са включени в новата международна кампания за търсене и проследяване на астероиди. Кампанията се организира от Международната колаборация за астрономическо търсене към Хардин-Симънс университета в САЩ и в нея участват два български екипа – „Ловци на астероиди” от Астрономическата обсерватория на Шуменския университет с ръководител д-р Сунай Ибрямов и „Ученическа космическа агенция” от Астрономическата обсерватория – Варна с ръководител доц. Веселка Радева.

  Българските студенти ще търсят астероиди заедно с екипи от САЩ,  Великобритания, Индия, Белгия, Панама, Уругвай, Иран, Никарагуа, Беларус, Бразилия, Румъния, Турция и Португалия.

  За получаването на наблюдателните данни се използва 1.80-м Pan-STARRS1 телескоп на Хавайския университет. В продължение на два месеца студентите от Шуменския университет ще получават астрономически изображения на различни участъци от звездното небе и с помощта на професионален софтуер ще търсят нови астероиди и ще определят екваториалните координати на вече известни. Това ще доведе до изчисляване на точните им орбити и получаване на окончателни номера от Центъра за малки планети към Международния астрономически съюз.

  За да се справят с наблюдателните и обработващите задачи, студентите преминаха специално обучение, проведено от д-р Сунай Ибрямов и доц. Веселка Радева от Шуменския университет.  Доц. Радева вече 10 години ръководи успешното участие на ученически и студентски екипи в подобни кампании. Именно в студентските си години, в кампаниите през 2010 и 2011 г.,  д-р Сунай Ибрямов стана откривател на над 30 астероида, 3 от които са вече потвърдени от Центъра за малки планети.

  През месец май тази година предстои специална българска наблюдателна кампания за търсене на астероиди, в която ще вземат участие около 15 екипа от Шуменския университет, Народната астрономическа обсерватория и планетариум – Варна и ПГПЧЕ „Никола Й. Вапцаров” – Шумен.

  Публикувано на 22/03/2017