Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Студенти-русисти ще участват в международни форуми

  Студенти-русисти от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” и ръководителят на Катедрата по руски език проф. д-р Елена Стоянова за четвърти път ще участват в международен студентски форум в градовете Сочи и Краснодар. Посещението им там в периода 17-26 септември се осъществява по линията на договора за двустранно сътрудничество между Шуменския университет и Кубанския държавен университет в град Краснодар. Домакин на форума е филиалът на Кубанския държавен университет в град Славянск-на-Кубан, с който Шуменският университет поддържа многогодишно ползотворно сътрудничество.

  За Русия заминават студентите Веселина Тодорова, Добринка Александрова, Ирина Олищак и Милена Христова. В програмата са предвидени дни на руската и българската култура, в които студентите-домакини ще участват с театрализация с национални костюми, а българските им колеги ще представят програма за Шуменския университет. Посещения на музеи, кръгли маси с различни теми и майсторски класове с теми „Литературни жанрове” и „Актьорско майсторство и ораторско изкуство” също са включени в програмата  на форума.

  Още петима студенти ще представят Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” в престижен форум. От 19 до 24 септември те ще участват в  Европейския студентски фестивал „Приятели, прекрасен е нашият съюз”. Той ще се проведе за пети път в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия”, който е съорганизатор на проявата с Фонд „Руски мир” и Фондация „Устойчиво развитие за България” .

  Във фестивала ще участват над 300 студенти, изучаващи руски език, от 30 европейски държави.

  От Шуменския университет ще се включат Тамара Ангелова, Есин Ахмед, Росен Мутафов, Боян Събев, Георги Гаджев, водени от асистент Татяна Терзиева от Центъра по русистика във висшето училище.

  Публикувано на 16/09/2016