Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Студентска научна конференция „Екология и околна среда“

  Студентска научна конференция на тема „Екология и околна среда“ ще се проведе на 20 и 21 април 2018 г. в Аулата на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Конференцията се провежда за 6-та поредна година. Ще бъдат представени 49 научноизследователски доклада на студенти от Факултета по природни науки в Шуменския университет, техни колеги от Лесотехническия университет, от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, от Софийския университет „Свети Климент Охридски“, Медицински университет – гр. Варна, Националната художествена академия, Държавния педагогически университет на Дагестан. Със свои разработки ще се включат и ученици от Средно училище „Сава Доброплодни“ в Шумен.

  Откриването на конференцията е на 20 април в 13 часа в Аулата на Университета. От 13,15 часа проф. дгн Христо Пимпирев от Софийския университет ще изнесе пленарна лекция на тема „Антарктида – еволюцията на един континент и революцията на българското присъствие“. Присъстващите ще могат да разгледат фотоизложбата „България на Антарктида“.

  На 21 април от 13 часа пленарна лекция на тема „Животни-актьори“ ще изнесе доц. д-р Стоян Лазаров от Националния природен музей.

  В програмата на конференцията е включена академичната лекция на проф. Николай Начев от Шуменския университет на тема „Антропология на екологията“. Проф. Начев организира и практически семинар „Природата пред фотообектива на изследователя“, в който могат да вземат участие всички любители-фотографи.

  Организирани са и две изложби под наслов “Земята е нашият дом”. Едната е с рисунки на учениците на Виолета Петрова от СУ „Сава Доброплодни“. Втората експозиция е с предмети, изработени от природни или рециклируеми материали. Своите творения ще представят педагози, родители и деца от детски градини и училища от област Шумен и преподаватели и студенти от ШУ.

  Публикувано на 16/04/2018