Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en
 • Студентската учебна компания „Клео“ с награда „Предприемачески дух“

  Близо 500 участници – 30 ученически предприемачески организации от 14 града и 25 студентски компании от 10 български университета – се включиха в тазгодишното издание на най-големия младежки бизнес форум – „Изгряващи звезди“, който се проведе на 5 юни в Интер Експо Център – София.

  Седмото издание на представителното събитие се организира като кулминация на обучението на младежите по програмите на Джуниър Ачийвмънт България „Учебна компания” и „Учебна компания за студенти” – Startup program. В рамките на учебната година участниците основават своя фирма по еталона на дружество с ограничена отговорност, като набират дялове помежду си. Следвайки модела на „учене чрез практика” екипите генерират бизнес идеи, организират работата във функционални отдели, провеждат маркетингови проучвания, разработват прототипи на продукти/услуги, подготвят бизнес план, резюмета и презентации на български и английски език. 

  За втора поредна година Шуменският университет беше представен от два студентски екипа от специалност Икономика на Факултета по математика и информатика.
  Единият от тях – компания „КЛЕО“ – спечели наградата на София Тех Парк „Предприемачески дух“. Антония Димитрова, Полина Комитова и Кристиян Манолов участваха във форума с разработка на пакети глина за лечение и моделиране. Ръководител на екипа беше доц. д-р Труфка Димитрова.
  Достойно се представи и другата студентска компания от Шумен – „MNP“ (Виктор Герчев, Диляна Герова, Мирослава Колева, Виктор Александър Тодоров и Цветелин Митков) с разработка на маркетингов навигационен продукт. Техен ръководител беше ас. Ралица Янева.

  Комплексният победител в състезанието за студентски проекти стана „Верде Дизайн“ от Лесотехническия университет в София. Тяхната разработка е свързана с проектиране и изграждане на зелени пространства – паркове и градини, системи за вертикално и покривно озеленяване. 
  В следващото издание на конкурса през 2016 година с предприемачески идеи могат да се включат студентски екипи от всички специалности. 

  Публикувано на 07/06/2015