Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Тържествено бе открита академичната учебна година в Шуменския университет

  Новата академична учебна година в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ бе тържествено открита на 10 септември 2018 г. в присъствието на президента на Република България Румен Радев, кмета на община Шумен Любомир Христов, Варненския и великопреславски митрополит Йоан, зам.-председателя на Народното събрание д-р Нигяр Джафер и депутатите Хамид Хамид и Иван Иванов, областния управител проф. Стефан Желев, председателя на Общинския съвет в Шумен проф. Борислав Беджев, началника на кабинета на президента на Републиката Иво Христов и съветниците му Валентина Танева и Николай Копринков. В тържеството участваха председателят на настоятелството на Университета акад. Дамян Дамянов и членовете му Ася Асенова, Миглена Парлакчиева, Фикрет Индже и Димчо Димов, председателят на Общото събрание на Университета доц. д-р Юрий Проданов, председателят на Националното представителство на студентските съвети в Република България Яна Вангелова, заместник-ректорите доц. д-р Екатерина Люцканова, доц. д-р Стефка Калева и доц. д-р Константин Константинов, деканите на петте факултета на Университета. Своята съпричастност към тържествения момент засвидетелстваха омбудсманът на Шумен д-р Иван Капралов, ръководители на висши училища и образователни институции в града, ръководството на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“.

  Тържеството започна с церемония по вдигане на знамената на Република България, Европейския съюз и Шуменския университет. Знамето на Република България издигна Християн Тотев, възпитаник на Университета, световен и европейски шампион в бойния спорт муай-тай. Честта да вдигне знамето на Европейския съюз имаше гл. ас. д-р Бисерка Йовчева, преподавател в катедра „Компютърна информатика“, треньор на националния отбор по програмиране, основател на школата „АиБ“, подготвила стотици талантливи млади хора, които носят на България златни, сребърни и бронзови отличия, инициатор и организатор на европейската младежка олимпиада по информатика EJOI, инициатор и организатор на международния есенен турнир по информатика „Джон Атанасов“, почетен гражданин на Шумен. Знамето на Шуменския университет издигна Сунай Алиев – докторант в Университета, носител на стипендията на “Huawei ICT” – Хуауей Технолоджиес България – 2015/2016 и носител на именна стипендия от Фондация Еврика на името на”Джон Атанасов” за постижения в овладяването на компютърните науки – 2016/2017.

  Бяха поднесени цветя на признателност пред Паметника-свитък със словата на патрона на Университета от името на президента на Република България, академическата общност и кмета на града.

  Варненският и великопреславски митрополит Йоан отслужи водосвет за здраве и успехи.

  С приветствия към академическата общност се обърнаха президентът на Републиката Румен Радев и Яна Вангелова, председател на НПССРБ.

  На добър час на всички пожела ректорът на Университета проф. д.и.н. Георги Колев. „За първи път от 1964 година, когато нашето висше училище става филиал на Софийския университет „Свети Климент Охридски“, имаме честта държавен глава да открива учебната година. В този най-вълнуващ за първокурсниците ден искам да им пожелая здраве и успехи. На абсолвентите желая да се дипломират успешно, на колегите преподаватели да са все така всеотдайни и да се развиват успешно в научната област“, приветства общността проф. Колев.

  Първокурсниците положиха академична клетва и по този начин станаха част от академичната общност. „Не забравяйте този момент, не забравяйте своите мечти и преживявания в този ден. Вярвам, че те са добри и чисти. Пожелавам на всички те да се изпълнят!“, поздрави ги заместник-ректорът доц. д-р Константин Константинов.

  В края на церемонията първокурсниците си направиха обща снимка с президента на Република България и с официалните гости.

  Публикувано на 10/09/2018