Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en
 • Теренна практика по диалектология

  По традиция на Лазаровден студентите от II курс на специалността Българска филология към Факултета по хуманитарни науки провеждат теренна практика по българска диалектология в шуменския край, която има характер на комплексна експедиция. Датата не е случайна. На този ден местното население чества големия християнски празник и посреща в домовете си лазарките. Студентите имат възможност не само да наблюдават важни събития от пролетния народен и църковния календар, но и да участват в тях, обогатявайки знанията си по редица дисциплини.

  Интерактивното обучение и тази година се проведе в Дивдядово.

  В автентичната атмосфера на килийното училище в двора на един от най-старите православни възрожденски храмове у нас „Св. пророк Илия” за историята, етнографията и ономастиката на селището, за бита, демографията и приноса на населението му за образованието и културата в района разказа отец д-р Николай Петков, вещ познавач и изследовател на известното с българщината си място.

  Студентите разгледаха къщата на един от най-големите родолюбци и щедър дарител Маринчо Бенли, в чийто двор се събират лазарките. Тя е превърната от дивдядовци в богат етнографски музей. Бяха записани разкази за бита и обичаите на местното население, чийто език пази редица архаични особености.

  Съставът за изворен фолклор към местното читалище „Асен Златаров” и негови съмишленици всяка година дообогатяват песенния и танцовия репертоар на интересния обичай. Тази година студентите наблюдаваха участието на малки момчета, което се среща рядко на Балканите.

  Публикувано на 15/04/2014