Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Ученици от Варна с трето място в конкурс на НАСА

  Ученици от Варна са класирани трети в най-престижния и труден конкурс на НАСА за космически технологии. Проектът им „Син Космос” спечели призовото място в конкуренция с 1 500 проекта на 6 000 участници от целия свят.

  Учениците са от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон” и от Трета Природо-математическа гимназия във Варна. Техен ръководител е доц. д-р Веселка Радева, преподавател в катедра „Физика и астрономия” във Факултета по природни науки на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. Консултанти по проекта са физикът Силвия Захариева от Математическата гимназия-Варна и Димитър Анастасов, аерокосмически инженер от летище Варна.

  Учениците са проектирали огромен космически град с изкуствена гравитация, позициониран на близка околоземна орбита. Трите главни цели на обществото на космическия град „Син Космос” са дистанционен космически мониторинг на природните бедствия на Земята, решаване на проблема с недостига на електрическа енергия чрез слънчеви соларни полета и космически сили за сигурност. Формата на космическия град е подобна на слънчоглед, а вътрешният дизайн е съобразен с изискванията за живот в Космоса. Обществото на космическия град се управлява от космическа Конституция и работи за сигурността на цялата планета.

  Призьорите са поканени да участват в Международната конференция за космическо развитие на НАСА и Американското астронавтическо общество през месец май в САЩ.

  През месец май 2016 г. членовете на наградения екип бяха активни участници в Четвъртата национална студентска научна конференция с участие на ученици “От Атома до Космоса“, проведена в Шуменския университет в рамките на инициативата „Науката посреща своите бъдещи откриватели“.

  Публикувано на 06/04/2017