Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • Университетът празнува

  Шуменският университет „Епископ Константин Преславски” празнува патронния си празник в деня на Светите равноапостоли Константин и Елена днес. Тържеството започна с поднасяне на цветя на признателност пред паметника със словата на патрона пред Ректората.

  Поздравителни адреси и цветя изпратиха кметът на община Шумен Любомир Христов, областният управител проф. Стефан Желев, г-н Фикрет Индже – председател на Надзорния съвет на „Алкомет“ АД – doctor honoris causa и член на настоятелството на Университета, Яна Вангелова – председател на Националното представителството на студентските съвети в Република България, партньорски университети, директорът на ТВ Шумен Георги Софронов.

  Благослов на патрона поднесе Петя Неделчева, студентка в I курс, специалност Българска филология:

  „Да послушаме и да се удивим на милостта и човеколюбието Божие

  Той заради нас се преклони и слезе от небесата,

  за да се изчистят нашите души от грехове …

  … Затова ни е сътворил, за да създаваме добро,

  а не лукавство и не завист – създадени сме, за да вършим добри дела …”.

  Тези слова от „Учителното евангелие” прозвучаха на старобългарски и на съвременен български език.

  Кметът на Велики Преслав д-р Александър Горчев представи празнично слово за Епископ Константин Преславски. „Епископ Константин Преславски, чиито ден днес отбелязваме като празник на усърдието на един образован презвитер, верен последовател на Христа, белязал времето си с преводачески и поетически талант. Самият „…ученик Методиев“, както се казва в изворите. И за когото те колкото ни говорят, толкова и още мълчат. Днес нямаме представа за неговия физически образ. Ако приемем прокъсаното расо за неговото ежедневно битуване, със сигурност далеч над него е стоял духът и знанието. И желанието да служи на езика. С Йоан Екзарх двамата вероятно са първите архиереи на българската църква, които изграждат и нейното лице, и нейната духовност, и нейната сила и защо не епископ Константин да е и християнският обединител в земята „кръстопътна“, наречена България. И в онази епоха са ставали чудеса.

  Епископ Константин не е от гонените и преследвани ученици на Кирил и Методий и вероятно е спомогнал в канонизацията на Седмочислениците. А когато и той на свой ред е преминал при Бог, неговата памет бързо се е заличила при жестоките обстоятелства, унищожили Преслав, унищожили не само гробовете и мощите, но и спомените и преданията. Изчезва една личност, която е от най-заслужилите в онова време, за да имаме нашата вяра и нашия език. И сега ние можем само да се учим от него и от другите първи просветители, четейки техните книги“, сподели д-р Горчев.

  В празничния ден академичната общност удостои с почетното звание Златна значка проф. д.ф.н. Ивелина Савова за значителни приноси за развитието на Университета и за издигане на авторитета му в страната и чужбина.

  Проф. Савова е възпитаничка на Шуменския университет, носител на много награди още като студент и млад учен. Известен и уважаван учен лингвист, чиито научни изследвания – монографии, студии, статии и учебници, са с изключително висок брой цитирания и позовавания. Тя търсен лектор в национални и чужди университети, ръководител, рецензент и научен редактор на научни трудове. Участието й в научни форуми и проекти е знак за престиж, а авторитетът й сред научната общност в областта на българистиката е всепризнат. Тя ръководи катедрата по български език в периодите 1998-2004 и 2008-2012 година. Същевременно е и успешен декан два мандата на Факултета по хуманитарни науки. Ефикасна е дейността й като председател на университетската атестационна комисия до 2017 година.

  „46 години съм в тази сграда и не се изкуших да я напусна, въпреки че имах привлекателни възможности. Подсъзнателно знаех, че това е правилното за мен място и правилното поприще. Наречете го карма, аз го наричам късмет от моя ангел-хранител. И ще взаимствам идея от Франк Синатра и неговата песен „Моят път” – „Това е моят живот и всичко, което съм направил и правя в него, го правя по моя начин“, сподели проф. Савова

  Ректорът проф. д.и.н. Георги Колев поздрави присъстващите и връчи годишните награди. В категорията „Научни постижения за преподаватели“ я получи доц. д-р Красимир Митков Кордов, преподавател в Катедрата по компютърна информатика на Факултета по математика и информатика. През миналата година доц. Кордов стана носител на сертификат за отлично представяне за наградата Джон Атанасов на Президента на Република България, която се връчва на изявили се млади български изследователи в областта на компютърните науки в световен мащаб.

  В категорията „Научни постижения за студенти“ наградата е за Донка Иванова Аргирова, студентка в специалност Педагогика на обучението по математика и информатика в образователно квалификационна степен бакалавър, трети курс. Печелила е в две поредни години първото място в турнира Купата на Декана по математика, както и първото място в турнира ШУСТЕГ през 2018 г. Бронзов медалист от Националната студентска олимпиада по математика 2018 г.

  Във връзка с призовото класиране на представителните отбори на Шуменския университет ректорът награди и студентите-медалисти на Националната универсиада на Асоциация Университетски спорт „Академик“, която се проведе от 7 до 12 май 2019 г. във Варна

  Грамоти и парични награди за състезателите по кик бокс:

  Иван Георгиев Иванов, който спечели два златни медала

  Сава Георгиев Карастоянов – два бронзови медала

  Ани Пенчева Тотева – един сребърен и един бронзов медал

  Грамота и парични награди получиха отборите по баскетбол и волейбол, завоювали сребърните медали, както и отборът по тенис на маса мъже, който се завърна от Универсиадата с бронзовите медали. Бе отличен и отборът по лека атлетика, заел третото място отборно жени, третото място в група бягания жени и трето място в спринт жени. Ректорът връчи грамота и за ръководителя на отбора по футбол-мъже – старши преподавател д-р Крум Стойчев, които достигнаха до четвърт финалите.

  Специалната награда на академичната общност бе за Българско национално радио – Радио Шумен за езиковата рубрика, която реализира с преподавателите от Факултета по хуманитарни науки.

  Публикувано на 21/05/2019