Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

50 години заедно пишем историята
Кандидатсвай онлайн

 • en

 • XII Международен есенен турнир по информатика „Джон Атанасов“

  От 19 до 22 ноември 2020 г. ще се състои XII-ият Международен есенен турнир по информатика „Джон Атанасов“. Организатори са Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“, Регионалният академичен център на БАН-Шумен и Школа „А&Б“, а община Шумен е домакин. Партньори на състезанието са Министерството на образованието и науката, Сдружението „Европейска младежка олимпиада по информатика“, РУО-Шумен и Мусала Софт. Генерален спонсор на събитието е Алкомет АД.

  Основатели на турнира са Бисерка Йовчева и Емил Келеведжиев. Това е единственото международно състезание по информатика, в което участват две възрастови групи: младежка (junior) – за ученици до 15.5 години, и старша възраст (senior) – за ученици от гимназиална степен. Държавите-участнички имат право да регистрират по един официален отбор и до пет неофициални в двете възрастови групи.

  Заради пандемията от COVID-19 тазгодишното издание на състезанието ще се проведе онлайн. За провеждането на състезанието организаторите ще осигурят надеждна интернет връзка и качествено излъчване. Официалната част на турнира ще бъде излъчена от зала 309 на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. В Школа „А&Б” ще бъде състезателната площадка на двата домакински отбора.

  Проверката и класирането на участниците в Международния есенен турнир по информатика ще става чрез компютърна състезателна система.

  В престижната надпревара през 2019 г. се включиха 180 гимназисти от 9 държави. В турнира в общо 51 отбора участваха едни от най-добрите състезатели по информатика от Русия, Румъния, Сърбия, Казахстан, Молдова, Армения, Украйна, България и Азербайджан.

  Публикувано на 12/11/2020